Prima pagină » Știri externe » SUA cer Israelului un „răspuns temperat” după ce Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală. Documentul transmis oficialilor de la Tel Aviv. UPDATE

SUA cer Israelului un „răspuns temperat” după ce Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală. Documentul transmis oficialilor de la Tel Aviv. UPDATE

SUA cer Israelului un „răspuns temperat
Statele Unite au solicitat Israelului să-și tempereze răspunsul la decizia președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, întrucât Washingtonul analizează reacțiile și potențialele amenințări, potrivit unui document al Departamentului de Stat consultat de Reuters.

UPDATE 15:04: Rex Tillerson, secretarul american de Stat, James Mattis, secretarul pentru Apărare, și Mike Pompeo, directorul CIA, s-au opus deciziei de recunoaștere a Ierusalimului drept capitala Israelului și mutarea ambasadei SUA în orașul disputat, potrivit unor surse din Administrația Trump citate de CNN.

Cei trei oficiali și-au manifestat opoziția în cursul discuțiilor private din cadrul Administrației Trump.

Pe de altă parte, Jared Kushner, ginerele lui Trump și emisarul american pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, dar și Jason Greenblatt, emisarul special al SUA în regiune, s-au pronunțat în favoarea recunoașterii Ierusalimului drept capitală a Israelului, însă au recomandat amânarea mutării ambasadei, au declarat sursele citate.

Vicepreședintele Mike Pence, Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, și David Friedman, ambasadorul american în Israel, au argumentat în favoarea deciziei.

Trump a făcut anunțul avându-l alături pe vicepreședintele Pence, considerat drept un element cheie de legătură cu comunitatea evanghelică care a militat îndelung în favoarea recunoașterii.

UPDATE 15:03: Mii de palestinieni protestează violent în mai multe orașe din Cisiordania și Fâșia Gaza față de hotărârea președintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Proteste violente au loc la intrarea în Centrul vechi al orașului Ierusalim, precum și în orașele Jenin, Hebron, Betleem, Ramallah, Gaza și la frontiera dintre Fâșia Gaza și Israel.

Sute de protestatari au aruncat cu pietre peste gardul de la frontiera dintre Fâșia Gaza și Israel. De asemenea, în Ierusalimul de Est este grevă generală, iar unii protestatari au incendiat imagini ale președintelui SUA, Donald Trump, și ale premierului Israelului, Benjamin Netanyahu.

„În timp ce recunoaștem că veți saluta în mod public această știre, vă cerem să vă temperați răspunsul oficial. Ne așteptăm să întâmpinăm rezistență la această veste în Orientul Mijlociu și în întreaga lume. Încă mai analizăm impactul pe care această decizie îl va avea asupra instituțiilor americane și a personalului american din străinătate”, se arată în documentul datat 6 decembrie și transmis de către diplomații de la ambasada SUA din Tel Aviv către oficialii israelieni.

Un al doilea document al Departamentului de Stat, consultat de agenția Reuters și datat tot 6 decembrie, subliniază că a fost creată o structură internă de lucru „pentru a urmări evoluțiile la nivel mondial” ca urmare a deciziei SUA privind Ierusalimul.

Un oficial american a declarat, sub protecția anonimatului, că această decizie este normală „oricând există o preocupare cu privire la siguranța și securitatea personalului guvernamental american sau a cetățenilor SUA”.

Într-un mesaj pentru capitalele europene, Departamentul de Stat al SUA susține că decizia lui Donald Trump nu a prejudiciat așa-numitele probleme de „statut final”, pe care israelienii și palestinienii trebuie să le stabilească printr-un acord de pace.

CITEȘTE ȘI: Reuniune de urgență a ONU după ce Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului. „Nu există niciun plan B”

„Sunteți într-o poziție cheie pentru a influența reacția internațională la acest anunț și vă cerem să amplificați realitatea că Ierusalimul este încă o problemă de statut final între israelieni și palestinieni, iar părțile trebuie să rezolve aspectele suveranității Israelului în Ierusalim prin intermediul negocierilor. Știți că aceasta este o Administrație unică. Facem mișcări îndrăznețe. Dar mișcările îndrăznețe sunt necesare dacă vrem ca eforturile de pace să aibă succes în cele din urmă”, se arată în documentul citat de Reuters.

Președintele american Donald Trump a activat, miercuri, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să inițieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Aprobarea de către Statele Unite a cerinței Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala țării întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul orașului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internațională nu recunoaște suveranitatea israeliană asupra întregului oraș Ierusalim.

Hamas anunță declanșarea unei insurecții armate, după decizia SUA privind Ierusalimul

Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a făcut apel, joi, la declanșarea unei noi „Intifade” (insurecție armată), după decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, relatează site-ul agenției Reuters.

„Le solicităm tuturor oamenilor liberi ai Palestinei să participe vineri la o ‘zi de furie’ și să marcheze începutul unei noi Intifade. Mâine, poporul nostru va lansa o Intifada împotriva ocupației și suntem convinși că vom obține o victorie și vom elibera pământul nostru sacru”, a transmis Haniyeh.

Liderul Hamas a subliniat că un Ierusalim unit a fost capitala de facto a tuturor palestinienilor, anunțând acum încetarea procesului de pace în Orientul Mijlociu.

„A fost transmis un ordin tuturor unităților Hamas să fie pregătite să contracareze orice amenințare. În lumina noilor priorități, procesul de pace dintre palestinieni și israelieni a fost sacrificat și nu va exista un ‘acord secolului’. Această decizie dă naștere unei noi faze politice. Palestina, care se confruntă cu o decizie nejustificată, ar trebui să își reconsidere prioritățile. Având în vedere provocarea cu care ne confruntăm, nu există nicio recunoaștere a legitimității ocupației pe teritoriul palestinian”, a mai spus Haniyeh.

Ultima „Intifada” (2000-2005) s-a soldat cu decesul a aproximativ 3.000 de palestinieni și 1.000 de israelieni.

Citește și