SUA confirmă un al doilea caz de contaminare cu virusul care ucide o treime din persoanele infectate
Pacientul este spitalizat din 8 mai într-un spital din Orlando, Florida, iar starea sa „este satisfăcătoare”, a anunțat Anne Schuchat, directorul Centrului federal pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).
Ea a adăugat că pacientul s-a simțit rău în avionul cu care revenea din Arabia Saudită spre Londra.
Din precauție, CDC încearcă să ia legătura cu cei 500 de pasageri care au călătorit în aceleași avioane cu persoane infectată, pentru a stabilit dacă vreunul prezintă simptomele, subliniind însă că este puțin probabil ca boala să se fi transmis în timpul călătoriei.
Reprezentanții CDC au reamintit că virsul MERS se transmite cu dificultate de la o persoană la alta.
Statele Unite au anunțat la 2 mai primul caz de contaminare cu MERS, un bărbat care s-a îmbolnăvit la întoarcea din Arabia Saudită. Spitalizat în Indiana, el a fost vindecat și a fost externat la 10 mai.
Pe de altă parte, Iordania a anunțat luni cel de-al cincilea deces provocat de coronavirsul MERS. Cea mai afectată țară este Arabia Saudită, cu 142 de decese și 483 de cazuri de infecție, de la apariția acestei boli, în septembrie 2012.
Potrivit CDC, la nivel mondial, cel mai recent bilanț arată 538 de cazuri de infecție, dintre care 145 de decese, cel mai mare număr în Arbia Saudită, cea mai afectată țară.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a convocat pentru marți o reuniune de urgență pe această temă. „Creșterea numărului de cazuri în numeroase țări ridică semne de întrebare”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al OMS.
Cel puțin 17 decese provocate de coronavirsul MERS au fost semnalate începând de vineri, majoritatea în Arabia Saudită.
Orginile coronavirusului MERS rămân necunoscute. El este similar virusului care provoacă Sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA), care a provocat moartea a sute de persoane în China în 2002 și 2003.
Pentru moment nu există niciun vaccin antiviral împotriva MERS, o infecție acută a căilor respiratorii cu o rată a mortalității ce depășește 40 la sută.