Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, a purtat o conversație cu ambasadorul Chinei, Liu Jieyi, cea care deține președenția Consiliului în această lună, căreia i-a cerut să convoace o întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate. Este de așteptat ca ședința să se desfășoare miercuri.
Această solicitare vine la câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică care a zburat aproximativ 930 de kilometri, înainte de a cădea în Zona Economică Exclusivă a Japoniei. Experții spun că această rachetă are capacitatea de a atinge statul american Alaska.
Reprezentanți ai Academiei de Științe ale Apărării din Coreea de Nord au susținut că racheta ar fi atins altitudinea de 2.802 kilometri și că a zburat 933 de kilometri.
Potrivit unui comunicat emis de regimul de la Phenian, „Coreea de Nord este capabilă să țintească orice regiune din lume și în acest fel pune capăt amenințării prezentate de Statele Unite, asigurând pacea și securitatea în Peninsula Coreeană și în întreaga regiune.”
SUA și Coreea de Sud, exerciții militare ca reacție la testul balistic nord-coreean
Statele Unite și Coreea de Sud au desfășurat, miercuri, un exercițiu militar comun, ca reacție la testul rachetei balistice intercontinentale efectuat de regimul de la Phenian, relatează CNN, care citează un comunicat al Armatei SUA.
Exercițiul militar ar fi utilizat Sistemul de Rachete Tactice (ATACMS) al Armatei americane și sistemul de rachete Hyunmoo II al Armatei sud-coreene, fiind lansate rachete în apele teritoriale ale Coreei de Sud, se arată într-un comunicat al Armatei Statelor Unite. Acest exercițiu reprezintă o reacție la acțiunile „destabilizatoare și ilegale” ale regimului nord-coreean.
Oficialii de la Seul au afirmat că exercițiul militar reprezintă un avertisment dat Coreei de Nord. Moon Jae-in, președintele Coreei de Sud, a susținut că exercițiul militar demonstrează determinarea pentru combaterea provocărilor venite dinspre Phenian.
Acțiunea armatelor celor două state vine după ce Coreea de Nord a efectuat cu succes un test al unei rachete balistice cu rază lungă de acțiune, care, potrivit Phenianului, ar avea capacitatea să atingă orice colț al planetei. Racheta ar fi atins altitudinea de 2.802 kilometri și a zburat 933 de kilometri, fiind cea mai mare altitudine atinsă de o rachetă lansată de Coreea de Nord.
Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a subliniat că este nevoie de un efort global împotriva regimului nord-coreean. Tillerson a averitizat că orice țară care a furnizat asistență militară sau economică Phenianului sau care nu a implementat sancțiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU ajută un regim periculos.
„Statele Unite condamnă lansarea de către Coreea de Nord a rachetei balistice intercontinentale. Testarea unei astfel de rachete reprezintă o nouă escaladare a amenințării la adresa Statelor Unite, a aliaților ei, a partenerilor, a regiunii și a lumii. SUA nu vor accepta niciodată o Coree de Nord cu capacități nucleare”, a declarat Tillerson.