Prima pagină » Știri externe » SUA: Corupția amenință democrațiile din Europa Centrală și de Est

SUA: Corupția amenință democrațiile din Europa Centrală și de Est

SUA: Corupția amenință democrațiile din Europa Centrală și de Est
Corupția amenință unele democrații din Europa Centrală și de Est, presând aceste țări, precum Ucraina sau Bosnia-Herțegovina să se alăture Uniunii Europene, a avertizat, miercuri, diplomația americană, citată de AFP.

Corupția amenință unele democrații din Europa Centrală și de Est, presând aceste țări, precum Ucraina sau Bosnia-Herțegovina să se alăture Uniunii Europene, a avertizat, miercuri, diplomația americană, citată de AFP.

„În momentul în care noi ne străduim să depășim vechea ură și să definitivăm harta democratică a Europei, trebuie să neutralizăm o altă otravă, care amenință multe democrații tinere europene: corupția”, a declarat noul secretar de Stat adjunct pentru Europa, Victoria Nuland.

„Încrederea popoarelor în guvernele lor alese se erodează în Europa Centrală și de Est pentru că alegătorii cred că liderii lor răspund mai întâi propriilor interese înaintea celor ale poporului”, a cotinuat diplomatul, într-un discurs susținut în fața centrului de reflecție Atlantic Council din Washington.

„Corupția ucide în mod periculos visurile democratice”, a anunțat Nuland, afirmând că „în Eurioa și în Eurasia, calitatea democrației și statului de drept este profund inegală”.

Ea a citat „momentul istoric” cu care se confruntă Ucraina, R.Moldova și Georgia, care trebuie să semneze un acord de asociere cu UE în cursul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28 și 29 noiembrie.

„Statele Unite salută alegerea europeană a acestor trei națiuni”, a insistat Victoria Nuland, fostă ambasadoare a Statelor Unite la NATO la Bruxelles, înainte de a fi purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, până în primăvară.

Dar Kievul s-a îndepărtat, miercuri, de acest acord de asociere cu UE și nu ia nicio decizie care să permită plecarea în străinătate a opozantei încarcerate Iulia Timoșenko, în timp ce europenii continuă să spere că va fi eliberată până la sfârșitul lunii.

„Ne alăturăm vocile celor ale UE pentru ca liderii ucraineni să facă o alegere justă și istorică pentru cele 45 de milioane de cetățeni ai lor”, a pledat Nuland.

Ea a salutat Serbia și Kosovo pentru demersul lor „către o reconciliere” și le-a cerut să „integreze total structurile europene”.

Nuland a avertizat în schimb cele două entități, sârbă și croato-musulmană, care formează Bosnia-Herțegovia. „Dacă liderii continuă să blocheze mersul țării lor către UE și NATO, partenerii internaționali ai Bosniei, între care Statele Unite, vor trebui să își examineze serios abordarea”, a avertizat ea.

Fostul secretar de Stat Hillary Clinton a mers în Balcani în octombrie 2012 pentru a impulsiona țările din regiune să se integreze în UE și NATO.

Citește și