Prima pagină » Știri externe » SUA critică Germania pentru politicile economice care ar încetini recuperarea economică a Europei

SUA critică Germania pentru politicile economice care ar încetini recuperarea economică a Europei

SUA critică Germania pentru politicile economice care ar încetini recuperarea economică a Europei
Trezoreria Statelor Unite a criticat în termeni duri politicile economice ale Germaniei, despre care afirmă că afectează recupererea atât în Europa, cât și la nivel global, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.

Trezoreria Statelor Unite a criticat în termeni duri politicile economice ale Germaniei, despre care afirmă că afectează recupererea atât în Europa, cât și la nivel global, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.

În raportul semianual privind piața valutară, Trezoreria SUA a identificat modelul Germaniei de creștere economică bazat pe export ca factor major responsabil de recuperarea lentă a zonei euro. SUA au plasat Germania înaintea Chinei, o țintă tradițională, și Japoniei în secțiunea de concluzii a raportului.

Statele Unite înregistrează o creștere slabă și s-au confruntat cu nemulțumirea unor țări în privința încercărilor de a-și revitaliza economia, inclusiv prin lichiditățile masive introduse de Rezerva Federală în sistemul financiar. SUA au fost criticate și pentru impactul global negativ al blocajului politic care a cauzat oprirea parțială a activității statului și creșterea limitei de îndatorare doar în ultimul moment.

Raportul Trezoreriei critică cele mai mari trei economii din lume după SUA.

Concentrarea pe Germania reprezintă o schimbare surprinzătoare în angajamentul economic al administrației americane cu unul dintre cei mai importanți aliați, notează cotidianul american. Încă din primele faze ale crizei din zona euro, oficialii americani au evitat să critice public Germania, având în vedere rolul esențial al acesteia în menținerea intactă a zonei euro.

Președintele Barack Obama și cei mai importanți oficiali americani au lucrat cu atenție, fără să informeze public, pentru a determina Germania să adopte politici economice considerate mai potrivite de Washington, evitând în alcelași timp să antagonizeze liderii germani.

Raportul privind piața valutară vine într-o perioadă în care relațiile dintre Germania și SUA se află sub presiune din alte motive, printre care acuzațiile privind activitățile de spionaj ale agențiilor de securitate americane.

„Ritmul anemic al creșterii cererii de consum din Germania și dependența țării de exporturi au restricționat reechilibrarea într-o perioadă în care alte țări din zona euro s-au aflat sub presiune severă pentru a reduce consumul și importurile, astfel încât să promoveze o ajustare economică. (…) Rezultatul a fost o direcție deflaționistă pentru zona euro, precum și pentru economia mondială”, se arată în raportul Trezoreriei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe german a declarat că organizații internaționale printre care Fondul Monetar Internațional, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Comisia Europeană au evaluat recent favorabil politicile economice ale țării. Cererea puternică de consum contribuie la creșterea economică a Germaniei, a spus reprezentantul Ministerului de Finanțe.

FMI a cerut în mod repetat Germaniei să susțină cererea de consum, afirmând că surplusul comercial semnificativ al țării vine pe seama partenerilor din sudul Europei.

Unii critici afirmă că rapoartele Trezoreriei privind piața valutară sunt „lipsite de dinți”, întrucât niciun partener comercial important al SUA nu a fost catalogat în aproape două decenii ca manipulator de monedă. Totuși, SUA au folosit raportul ca instrument diplomatic pentru a convinge alte țări să-și schimbe politicile economice și comerciale.

Nemulțumirile legate de Germania incluse în raport sunt deja cunoscute și au fost transmise în anii trecuți de oficiali americani celor germani. Includerea comentariilor legate de economie în general într-un raport care vizează piața valutară este însă neobișnuită, scrie Wall Street Journal.

Euro s-a întărit cu 4% în acest an, în contextul creșterii încrederii investitorilor în recuperarea uniunii monetare și al așteptărilor ca Rezerva Federală a SUA să mențină programul de sprijinire a economiei cu lichidități.

Euro mai puternic ajută economia SUA, întrucât produsele americane devin mai competitive pe piața externă. Oficiali americani par acum îngrijorați că politicile germane ar putea crea distorsiuni pe termen lung în economia globală.

În timp ce Germania contribuie la definirea politicilor economice pentru zona euro, SUA vor să se asigure că uniunea monetară europeană nu se va baza prea mult pe export și prea puțin pe cererea internă în procesul de recuperare.

Criticile administrației Obama au crescut în intensitate începând din aprilie, când a fost publicat precedentul raport privind piața valutară. La momentul respectiv, Trezoreria a notat, doar, că Germania și Olanda au în continuare excedente comerciale mari și a menționat un declin al cererii în Europa. Raportul actual semnalează că surplusul comercial al Germaniei îl depășește acum pe cel al Chinei.

Momentul ales pentru publicarea criticilor reprezintă o încercare de a influența politicile economice ale Germaniei într-o perioadă în care se formează o nouă coaliție și este dezbătută agenda următorilor ani, a afirmat Jacob Kirkegaard, expert pentru zona euro la Peterson Institute for International Economics.

Dependența de exporturi a zonei euro face mai dificilă rezolvarea problemelor economice în SUA și alte țări.

„Zona euro acaparează cerere de la restul lumii, în loc să compenseze încetinirea creșterii pe piețele emergente”, a spus el.

Indiferent de criticile dure din străinătate, politicienii germani discută în prezent cum să stimuleze investițiile companiilor și cheltuielile populației. Există, de asemenea, un consens amplu în Germania că surplusul comercial masiv al țării este un semn al forței economice și competitivității.

Raportul Trezoreriei a menținut îngrijorarea privind politicile Chinei, Japoniei și Coreei de Sud, dar nu a nominalizat niciun stat ca manipulator de monedă.

Trezoreria a reiterat criticile la adresa Beijingului privind necesitatea ca autoritățile chineze să permită aprecierea mai rapidă a monedei, în timp ce Coreea de Sud ar trebui să-și reducă intervențiile pe piața valutară.

În cazul Japoniei, Trezoreria a afirmat că pare să respecte acordurile internaționale referitoare la piața valutară, dar că va continua să „monitorizeze cu atenție” politicile economice ale statului nipon.

Autor

Citește și