Prima pagină » Știri externe » SUA critică Turcia pentru ieșirea la adresa Israelului: „Retorica extrem de dură nu ajută, le-am spus-o foarte clar turcilor”

SUA critică Turcia pentru ieșirea la adresa Israelului: „Retorica extrem de dură nu ajută, le-am spus-o foarte clar turcilor”

SUA critică Turcia pentru ieșirea la adresa Israelului:
Statele Unite, aliate atât ale Israelului, cât și ale Turciei, au criticat-o marți pe cea din urmă pentru atacuri verbale la adresa Israelului, pe care l-a acuzat că este un "stat terorist" și conduce o "epurare etnică" împotriva palestinienilor în Fâșia Gaza, relatează AFP.

Statele Unite, aliate atât ale Israelului, cât și ale Turciei, au criticat-o marți pe cea din urmă pentru atacuri verbale la adresa Israelului, pe care l-a acuzat că este un „stat terorist” și conduce o „epurare etnică” împotriva palestinienilor în Fâșia Gaza, relatează AFP.

„Considerăm că retorica extrem de dură a Turciei nu ajută cu nimic și le-am spus-o foarte clar turcilor”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a denunțat dur marți operațiunea israeliană în Fâșia Gaza.

„Israelul ignoră pacea în regiune, încalcă dreptul internațional și efectuează o epurare etnică împotriva unui popor. Această țară ocupă puțin câte puțin teritoriile palestiniene”, a subliniat Erdogan în fața Parlamentului turc. Cu o zi înainte, el a calificat Israelul drept „stat terorist”, din cauza ofensivei sale asupra Fâșiei Gaza, care se desfășoară de șapte zile, ca răspuns la tiruri de rachete venite dinspre teritoriul palestinian.

„Fără să intre în detalii, Departamentul de Stat a transmis în mod clar Guvernului turc preocupările noastre față de acest fel de retorică”, a insistat Nuland.

Relațiile între Turcia și Israel sunt extrem de tensionate începând din 2010, după ce armata israeliană a atacat o navă turcă ce transporta ajutor umanitar către Gaza, o operațiune condamnată la nivel internațional, în cadrul căreia au fost uciși nouă cetîșeni turci.

De atunci, Ankara solicită să i se prezinte scuze și să i se acorde despăgubiri, dar israelienii refuză.

După ce a continuat pentru o perioadă politica predecesorilor săi, care au semnat în 1996 o alianță militară regională cu Israelul, Erdogan s-a distanțat treptat de această viziune, iar Guvernul turc s-a apropiat de mișcarea palestiniană islamistă Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, în pofida unor proteste din partea Israelului și Statelor Unite, care o consideră o organizație teroristă.

Statele Unite, aliate ferme ale Israelului, rămân totodată foarte apropiate de Turcia – care este membru NATO – și cu care întrețin o cooperare extrem de strânsă în dosarul sirian.

Autor