SUA dă semne de iritare, după decizia Germaniei în cazul celor doi spioni americani descoperiți în serviciile secrete germane
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a fost mai locvace, vineri, pe tema poziției americane, după ce a refuzat pe parcursul întregii săptămâni să comenteze afacerea de spionaj.
„Aliați dotați cu servicii de informații sofisticate, precum Statele Unite și Germania, înțeleg într-un anumit grad ce activități implică aceste relații”, a declarat el.
„Modalitatea cea mai adecvată de a soluționa diferendele este de a le trece prin canalele stabilite în privat, nu prin presă”, a subliniat purtătorul de cuvânt.
Este vorba despre o critică la adresa autorităților germane? „Vă las sarcina de a interpreta”, a răspuns Josh Earnest.
În privat însă, oficiali ai administrației americane și-au exprimat nemulțimirile față de decizia Germaniei de a răspunde în public în urma descoperirii, se pare, a doi spioni americani în cadrul serviciilor secrete germane.
Josh Earnest a refuzat vineri să confirme dacă șeful CIA pentru Germania a părăsit teritoriul german.
Însă oficialul de la Casa Albă a declarat că Washingtonul este conștient de importanța cazului și va respecta, „evident, solicitările Guvernului german privind acreditarea și prezența unor diplomați americani în Germania”.
Cu toate acestea, potrivit lui Earnest, afacerea de spionaj, care intervine după dezvăluiri despre activitățile desfășurate de Agenția de Securitate Națională (NSA) în Germania, nu ar trebui să o împiedice pe Angela Merkel, cancelarul german, să continue cooperarea în dosare sensibile pentru Statele Unite, începând de la impunerea unor noi sancțiuni internaționale împotriva Rusiei, în represalii la anexarea Crimeei.