Prima pagină » Știri externe » SUA: Decapitarea lui James Foley este „un atac terorist”

SUA: Decapitarea lui James Foley este „un atac terorist”

SUA: Decapitarea lui James Foley este „un atac terorist
Decapitarea jurnalistului american James Foley de către jihadiștii din cadrul grupării Statul Islamic (SI) reprezintă "un atac terorist" împotriva Statelor Unite, a apreciat vineri Casa Albă, subliniind că Washingtonul va analiza mai multe opțiuni pentru a răspunde "uciderii barbare", relatează AFP.

Decapitarea lui James Foley „reprezintă un atac terorist contra țării noastre”, a afirmat, într-o conferință de presă, Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru securitate națională.

Întrebat asupra unor eventuale atacuri aeriene americane în Siria, Ben Rhodes nu a exclus această posibilitate, însă a subliniat că, până acum, președintele Barack Obama nu are pe birou vreo „opțiune militară” în acest sens.

„Vom face ceea ce este necesar pentru a-i proteja pe americani și pentru ca să se facă justiție după uciderea barbară a lui James Foley. Analizăm activ ceea ce este necesar pentru a răspunde acestei amenințări și nu vom fi limitați de frontiere”, a continuat el.

De la începutul bombardamentalor, la 8 august, Statele Unite au efectuat peste 90 de atacuri aeriene în nordul Irakului contra unor poziții ale SI.

Tot mai multe voci îi cer lui Obama să se implice mai intens în lupta împotriva acestor jihadiști ultraradicali. Senatorul republican John McCain, care subliniază că frontiera dintre Irak și Siria a fost „ștearsă” de către SI, cere ca Statele Unite să efectueze atacuri aeriene și în teritoriul sirian.

Întrebat asupra modalității pe care Statele Unite o vor urma pentru a gestiona problemele legate de ostatici, Rhodes a amintit că Washingtonul se opune plăților de răscumpărare, apreciind că țările care răspund favorabil unor astfel de cereri greșesc.

„Suntem convinși că nu este o politică bună ca guvernele să susțină plăți de răscumpărare către organizații teroriste (…). Acestea încurajează răpirile”, a declarat consilierul lui Obama.

Statele Unite și Marea Britanie refuză de mai mult timp să ofere bani în schimbul unor ostatici în timp ce alte țări europene, printre care și Franța, neagă oficial că au recurs la o astfel de practică, realizată, adesea, prin intermediari.

„Am făcut tot posibilul pentru a încerca să ne salvăm ostaticii. Din păcate, nu am reușit să-l salvăm pe Foley. Dar vom continua să încercăm pentru toți ostaticii noștri, nu doar în Siria, ci oriunde în lume”, a spus Rhodes.

Gaidau Ion, [email protected]

 

Autor