SUA discută cu China despre noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord. „Țara este departe de a lua vreo măsură pentru a pune capăt programului său nuclear”
Kerry a declarat în capitala sud-coreeană că Washingtonul a oferit izolatului Phenian șansa unei îmbunătățiri a relațiilor în schimbul unor semnale privind o intenție reală de a pune capăt programului său nuclear.
„Până în acest moment, mai ales cu provocările recente, este clar că DPRK (acronimul oficial al Coreei de Nord) nu îndeplinește nici pe departe acest standard”, a declarat Kerry la o conferință de presă comună cu ministrul sud-coreean de Externe, Yun Byung-se.
„În schimb, continuă programul de arme nucleare și rachete balistice”, a adăugat el.
Coreea de Nord este deja supusă sancțiunilor ONU, UE și Statelor Unite din cauza rachetelor sale și testelor nucleare.
„În ceea ce privește metodologia pentru intensificarea sancțiunilor și alte lucruri, noi (Statele Unite și China) discutăm despre ele. China are în mod evident o pârghie extraordinară”, a adăugat Kerry.
„Vom avea un dialog economic și pe teme de securitate cu chinezii la Washington în iunie și vom pune atunci pe masă unii pași specifici”, a continuat el.
Phenianul s-a retras dintr-un acord din 2005 cu China, Japonia, Rusia, Coreea de Nord și Statele Unite pentru a pune capăt programului său nuclear în schimbul unor stimulente diplomatice și economice.
În 2012, la câteva săptămâni după un acord care introducea un moratoriu privind activitățile nucleare și testele de rachetă cu rază lungă de acțiune, Phenianul a lansat o rachetă balistică, anulând practic acordul. Coreea de Nord a testat recent o rachetă balistică lansată de un submarin, generând tensiuni la nivel regional.