Această autorizare a fost acordată sub forma unei licențe pe „o perioadă scurtă” de timp și vizează „piese de avioane de linie care este necesar să fie schimbate din motive de siguranță”, a subliniat purtătorul de cuvânt.
Ea marchează revenirea în Iran a constructorului de avioane, absent pe această piață de la impunerea embargoului american în 1979, a adăugat el.
Licența a fost acordată de către Departamentul Trezoreriei, în cadrul acordului premergător asupra dosarului nuclear iranian semnat în noiembrie între Teheran și Grupul 5+1 (China, Franța, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite și Germania), a precizat purtătorul de cuvânt, contactat telefonic.
În schimb, Boeing nu are dreptul să vândă avioane noi Iranului, a adăugat reprezentantul companiei.
La sfârșitul lui februarie, alt grup american, conglomeratul General Electric (GE), a anunțat că a cerut autorităților americane permisiunea de a vinde în Iran piese de avioane de linie.
Pentru moment nu a primit un răspuns.
Statele Unite și statele europene au impus sancțiuni economice dure Iranului în ultimii ani, cu scopul de obliga Teheranul să-și suspende programul nuclear, suspectat că ascunde o parte militară.
Unele sancțiuni au fost anulate parțial în ianuarie, după ce Iranul a acceptat să-și blocheze o parte a programului.
Cele două părți negociază în prezent un acord definitiv care să garanteze natura pașnică a programului nuclear și care să permită anularea tuturor sancțiunilor internaționale.