Oficialii americani au justificat aceste noi recomandări prin faptul că vânzătorii licențiați de marijuana din Colorado, precum și dispensarele de cannabis folosit în scopuri medicale în alte state sunt obligați în prezent să opereze doar pe bază de cash, ei neavând acces la servicii financiare sau de credit. Recomandările au fost emise de departamentul de Justiție și de Trezorerie, către procurorii federali și către instituțiile financiare din SUA, relatează Reuters.
Totuși, aceste noi reguli nu asigură băncile de imunitate în fața legii. Ele asigură doar că acuzațiile de spălare de bani sau alte infracțiuni nu sunt plauzibile, dacă băncile respectă anumite reguli, precum evitarea firmelor care vând marijuana minorilor sau iau parte la trafic ilegal de droguri. Băncile au obligația, totuși, să facă propriile investigații cu privire la activitățile clienților lor, dacă vor să evite încălcarea legii.
Dealerii legali de marijuana din SUA se plâng că sunt nevoiți să cumpere stocurile, să-și plătească angajații și să facă tranzacțiile numai cu bani cash, ceea ce presupune măsuri elaborate și scumpe de securitate și un risc crescut de a fi jefuiți. De asemenea, colectarea taxelor este anevoioasă.
Luna trecută, Colorado a devenit primul stat american unde este legal să deschizi un magazin pentru a vinde marijuana adulților, cu scopuri recreaționale, printr-un sistem similar cu cel al vânzării de alcool. Washington ar putea urma același exemplu în acest an.
În plus, în alte peste 20 de state se poate vinde marijuana în scopuri medicinale.
Băncile sunt sceptice că aceste noi reguli vor funcționa, pentru că vânzarea de marijuana nu este permisă de legile federale, deci băncile ar risca.