SUA își întăresc apărarea cibernetică
În jur de 300 de cinematografe au difuzat filmul care a declanșat atacul hackerilor, comedia The Interview despre asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-Un, după ce Sony a renunțat la decizia inițială de a respecta cerința hackerilor, de a nu difuza filmul, scrie Wall Street Journal.
Atacul asupra Sony a depășit linia în securitatea cibernetică, dată fiind natura sa distructivă și coercitivă, a spus Michael Daniel, coordonatorul pentru apărare cibernetică de la Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă.
„Este un lucru nou pe care îl vedem în SUA. Am putea să vedem mai multe activități de acest gen, având în vedere că țări precum Coreea de Nord și alți actori răuvoitori văd asta în interesul lor, să folosească acest instrument cibernetic”, a mai spus Michael Daniel.
Îngrijorarea oficialilor vine din cauza câtorva trenduri: conectarea la internet a majorității lucrurilor, de la rețelele electrice la termostatele particulare, ceea ce deschide o nouă zonă de risc; creșterea sofisticării și eficienței hackerilor; o nouă dorință a adversarilor care au puțin de pierdut, de a folosi spațiul cibernetic pentru a obține efecte distructive maxime.
În timp ce autoritățile au făcut încercări de a împărtăși informații cu companiile, pentru a le pregăti de atacuri cibernetice, lipsa unei abordări unificate a sectorului privat a fost subliniată prin decizia Sony care a venit în contradicție cu administrația Obama.
Sony a anunțat inițial că filmul „The Interview” nu va mai fi difuzat, iar Obama a criticat decizia, calificând-o drept contrară libertății de exprimare pe care SUA o susțin. Sony s-a răzgândit și a difuzat filmul pentru o audiență limitată. „Mă bucur că a fost difuzat”, a spus Obama.
Oficiali au declarat pentru WSJ că marea îngrijorare nu a venit doar din cauză că o națiune izolată a penetrat sistemul unei corporații americane majore, ci și din faptul că hackerii au folosit acest lucru pentru a intimida o companie și a o determina să le respecte cererile. Amenințarea consta în violențe, dacă Sony nu retrăgea filmul. Oficialii au considerat că este un bluff, însă nu au putut garanta că nu va avea loc nicio violență în cinematografe.
Sony a contactat FBI pe 24 noiembrie, cerând ajutor pentru anchetarea atacului. O oră mai târziu, 6 agenți din Los Angeles au mers la Sony Pictures, iar câteva zile mai târziu SUA a emis primele informații despre atac.
Companiile susțin de mai mult timp că Washington ar trebui să le ajute mai mult în lupta cu hackerii. Dacă un avion privat ar fi atacat de avioane de luptă străine, nimeni nu s-ar aștepta ca linia aeriană să rezolve această problemă de una singură, se plâng unii directori de companii.
Cererile de asistență ale sectorului privat vor crește cel mai probabil, după atacul asupra Sony.