SUA își intensifică prezența în zona Mării Negre, pentru a „contrabalansa” influența Rusiei
Marea Neagră reprezintă o zonă încărcată cu tensiune încă de când Rusia a anexat Crimeea în anul 2014, o mișcare vehement criticată de comunitatea internațională.
Sâmbătă, Statele Unite au luat decizia de a trimite distrugătorul USS Carney, în Marea Neagră, pentru a „efectua operațiuni maritime de securite” alături de ditrugătorul USS Ross, a informat o declarație publicată de Flota a 6-a a Marinei Americane. Este pentru prima oară când două distrugătoare ale Statelor Unite se află simultan în Marea Neagră încă din vara anului trecut.
„Decizia noastră de a avea două nave care să opereze în mod simultan în Marea Neagră este proactivă, nu reactivă”, a declarat vice admiralul Marinei SUA, Christopher Grady, comandant al Flotei a 6-a, într-un comunicat.
„Acționăm la nivelul și intervalul de timp ales de noi pentru această regiune importantă din punct de vedere strategic”, a mai afirmat Grady, adăugând că „prezența Marinei SUA în Marea Neagră demonstrează angajamentul nostru față de stabilitatea regiunii, securitatea maritimă a partenerilor noștri și apărarea colectivă a aliaților NATO”.
Duminică, Rusia a anunțat că va trimite propria navă. Astfel, Ministerul rus al Apărării a publicat o declarație prin care anunța că fregata rusă Admiral Essen și alte două nave de patrulare au intrat în Marea Neagră pentru a efectua o serie de exerciții.