Prima pagină » Știri externe » SUA își redeschid guvernul și evită un default în ultimul moment. LIVE

SUA își redeschid guvernul și evită un default în ultimul moment. LIVE

SUA își redeschid guvernul și evită un default în ultimul moment. LIVE
Senatul american a ajuns la un acord pentru redeschiderea guvernului și evitarea unui default, a anunțat CNN în urmă cu câteva minute, citând surse din Senat.

Guvernul american s-a redeschis după două săptămâni de șomaj tehnic, iar plafonul datoriei SUA a fost extins în ultimul moment, evitând primul default din istorie în 17 octombrie. Senatul american a ajuns miercuri la un acord pentru redeschiderea guvernului și evitarea unui default. Ulterior, acordul a trecut și de Camera Reprezentanților, unde majoritatea este deținută de republicani, iar Barack Obama a semnat imediat actul legislativ. Acordul din Senat prevede extinderea autorității de împrumut a statului până în 7 februarie, redeschiderea guvernului și finanțarea agențiilor federale până în 15 ianuarie și constituirea unui grup de lucru pentru a căuta soluții pe termen lung, care să împiedică aceste crize din ce în ce mai frecvente și serioase.

UPDATE 09:00 Acordul a trecut de Camera Reprezentanților și a fost semnat și de Barack Obama, ceea ce înseamnă finalul, pentru câteva luni, al acestei crize care a afectat puternic credibilitatea SUA. Cei 800.000 de angajați federali americani au fost anunțați să se întoarcă de joi la muncă, după două săptămâni în care au stat acasă și nu au fost plătiți, scrie New York Times.

UPDATE 23:20 Republicanul John Boehner, liderul Camerei Reprezentanților, de unde a început blocajul actual, a dat asigurări că membrii camerei inferioare a Congresului vor vota acordul Senatului, anunță Washington Post. Declarația lui Boehner, AICI.

UPDATE 23:00 Închiderea parțială a guvernului SUA a costat economia americană 24 de miliarde de dolari, potrivit evaluărilor agenției Standard and Poor’s, care a redus prognoza de creștere economică a Statelor Unite pentru acest an de la 3% la 2%, scrie Business Insider, citând Bloomberg.

UPDATE 20:00 Secretarul de presă al Casei Albe, Jay Carney, a declarat, în briefing-ul zilnic, că președinția americană nu pariază pe niciun scenariu. Carney a felicitat Senatul pentru găsirea unei soluții și a îndemnat Congresul în ansamblul său să acționeze cât mai repede cu putință. Totodată, Carney a vorbit despre felul în care „astfel de crize fabricate” întârzie reformele importante de care are nevoie țara, răspunzând astfel întrebării unei jurnaliste referitoare la strategia lui Barack Obama de a redeschide dosarul controversatei reforme a imigrației după rezolvarea și mai controversatei crize din Congres.

UPDATE 19:35 După Reid, liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a comentat că au fost „săptămâni grele pentru țară” și s-a declarat încrezător că va exista un acord la nivelul întregului Congres în cursul zilei de azi, pentru a redeschide guvernul și a evita defaultul, păstrând în același timp reducerile de cheltuieli din Budget Control Act. „E mai puțin decât ne-am fi așteptat, dar mai mult decât doreau unii”, a declarat McConnell, care nu a pierdut ocazia de a ataca încă o dată reforma sănătății cunoscută drept „Obamacare”, care a intrat în vigoare la 1 octombrie, în ziua închiderii guvernului.

UPDATE 19:25 Harry Reid, liderul majorității democrate din Senat, a confirmat acordul, care este cel prezentat de luni în presă. Mai exact, senatorii vor extinderea autorității de împrumut a statului până în 7 februarie, redeschiderea guvernului și finanțarea agențiilor federale până în 15 ianuarie. Deși soluția este pe termen scurt, ea le dă timp leguitorilor americani să caute rezolvări durabile. Mai mult, Reid a confirmat intenția Senatului de a constitui un grup de lucru menit să găsească soluții pentru stabilitatea fiscală a SUA și prevenirea acestor crize politice din ce în ce mai dese. „Nu este momentul să arătăm cu degetul, să încercăm să găsim vinovați. E momentul reconcilierii. Ce am făcut noi, senatorii, este să transmitem un mesaj cetățenilor din cele 50 de state, dar și lumii, că America își respectă angajamentele”, a declarat Reid, care le-a mulțumit partenerilor republicani din Senat și președintelui Obama. Democratul a comentat că au existat discuții „foarte, foarte serioase” în ultimele zile.

Indiferent despre ce acord este vorba, el trebuie aprobat la nivelul întregului Congres, deci și de Camera Reprezentanților, unde majoritatea este asigurată de republicani. Tot azi, planul ar trebui să fie aprobat și de Casa Albă, dat fiind că mâine este termenul-limită anunțat de Trezorerie pentru atingerea plafonului datoriei.

„Campania de cucerire” a republicanilor din Camera Reprezentanților în vederea ridicării plafonului datoriei „s-a prăbușit umilitor” marți, lăsând Washington-ul într-o stare de semi-derivă, comentează Washington Post. Astfel, senatorii, care ajunseseră luni noapte în pragul unui acord politic care ar soluționa pe termen scurt problema bugetului și a autorității de împrumut a statului, s-au întors la planul lor.

Potrivit estimărilor Trezoreriei americane, autoritatea de împrumut a statului va fi epuizată joi, 17 octombrie, când Jack Lew, secretarul Trezoreriei, va mai avea în vistierie lichidități de 30 de miliarde de dolari, la care se adaugă veniturile de la buget. Dacă republicanii și democrații din Congresul SUA nu vor ajunge miercuri la un acord, Statele Unite nu își vor mai putea plăti obligațiunile și ar putea intra, pentru prima dată în istorie, în incapacitate de plată (default), un scenariu asemănat de Warren Buffett cu „o bombă nucleară”.

Wall Street a deschis miercuri în creștere puternică în așteptarea unui acord politic în SUA.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

GĂSIȚI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL PE TEMA RISCULUI INTRĂRII SUA ÎN INCAPACITATE DE PLATĂ

GĂSIȚI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL PE TEMA ÎNCHIDERII PARȚIALE A GUVERNULUI AMERICAN

GĂSIȚI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE CUM SE VEDE LA BUCUREȘTI SCENARIUL DEFAULTULUI AMERICAN

GĂSIȚI AICI UN INTERVIU GÂNDUL DESPRE CUM S-AR RESIMȚI UN DEFAULT AL SUA ÎN ROMÂNIA

 
Autor

Citește și