Prima pagină » Știri externe » SUA își schimbă retorica față de Assad, după atacul cu arme chimice. „Nu vedem o Sirie liniștită cu el la conducere”

SUA își schimbă retorica față de Assad, după atacul cu arme chimice. „Nu vedem o Sirie liniștită cu el la conducere”

SUA își schimbă retorica față de Assad, după atacul cu arme chimice. „Nu vedem o Sirie liniștită cu el la conducere
După ce, înainte de atacul cu arme chimice din orașul sirian Khan Shaykhun, care a dus la moartea a 89 de persoane, printre care și mulți copii, ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, susținea că înlăturarea lui Bashar al-Assad de la putere nu mai este o prioritate pentru Administrația Trump, la mai puțin de o săptămână distanță, America își schimbă radical discursul.

La doar două zile după atacul cu rachete, lansat de SUA asupra unei baze militare siriene, ca răspuns la atacul cu arme chimice de zilele trecute, atribuit administrației al Assad și în care au murit aproape 90 de persoane, între care mulți copii, ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a declarat, pentru CNN, că plecarea lui Assad a devenit inevitabilă și, implicit, o prioritate pentru SUA. 

„Înlăturarea lui Assad nu este singura prioritate. Ceea ce încercăm să facem este, evident, să înfrângem ISIS. În al doilea rând, nu vedem o Siria liniștită cu Assad la conducere. În al treilea rând, eliminarea influenței iraniene. Și, în final, să ne îndreptăm către o soluție politică pentru că, la finalul zilei, vedem o situație complicată. Răspunsurile nu sunt ușoare, însă trebuie găsită o soluție politică”, a declarat Nikki Haley într-un interviu pentru CNN.

În plus, Haley a declarat că, în viziunea Administrației Trump, cu Assad la conducerea Siriei nu se poate ajunge la nicio soluție politică, subliniind că plecarea sa este o prioritate pentru SUA.

„Dacă te uiți la acțiunile lui, la întreaga situație, va fi foarte greu să identifici un guvern care ar putea fi pașnic și stabil cu Assad la conducere. Schimbarea regimului va avea loc, credem noi, pentru că toate partidele vor vedea că Assad nu mai trebuie să fie liderul care să conducă Siria”, a mai spus Haley.

Ambasadorul Statelor Unite la ONU nu afișa, însă, același discurs înainte de atacul cu arme chimice asupra orașului Khan Shaykhun, declarând că răsturnarea regimului condus de Bashar al-Assad nu mai este o prioritate pentru SUA.

„Prioritatea noastră a încetat să mai fie urmărirea lui Assad și înlăturarea lui”, declara Haley, pentru presă, pe 30 Martie. În aceeași zi, secretarul de stat american, Rex Tillerson, declara, în cadrul unei deplasări oficiale, că statutul pe termen lung al lui Assad va fi decis de poporul sirian.

De altfel, surprinzătoare a fost și reacția președintelui american, Donald Trump, în momentul în care a anunțat decizia luată privind lansarea atacului cu rachete asupra bazei militare siriene, în contextul în care, nu demult, înainte să câștige alegerile prezidențiale, Trump cataloga lupta împotriva ISIS și încercarea de înlăturare a lui Assad de la putere drept o „stupiditate”. Mai mult, în 2013, Donald Trump era un critic foarte vocal al fostului președinte, Barack Obama, în privința indeciziei asupra atacurilor din Siria, ca urmare a utilizării de către Bashar al-Assad a armelor chimice împotriva propriului popor. (Anterior, Obama declarase că o eventuală utilizare a armelor chimice împotriva cetățenilor sirieni ar însemna, pentru el, că s-a trecut „linia roșie”), potrivit CNN.

„Ce ne va aduce din bombardarea Siriei pe lângă o și mai mare datorie și un posibil conflict pe termen lung?”, scria, la acel moment, pe Twitter Donald Trump, adăugând faptul că Obama ar fi avut nevoie, la acel moment, de aprobarea Congresului.

Astfel, atacul de vineri asupra bazei militare siriene a fost prima intervenție militară directă a SUA împotria regimului sirian condus de Bashar al-Assad, de la începutul războiului civil sirian. 

În plus, Statele Unite au anunțat, sâmbătă, că investighează dacă Rusia a fost implicată în atacul cu arme chimice din Siria, conform declarației făcute de un oficial american, citat de CNN. Concret, Pentagonul caută orice dovadă care să arate dacă executivul de la Moscova avea cunoștință sau, mai mult, a fost implicat în atacul cu arme chimice din provincia siriană Idlib, care a dus la moartea a cel puțin 80 de persoane și la rănirea a altor zeci, printre care se aflau și mulți copii.

Întrebat de jurnaliștii de la CNN cum comentează afirmația SUA privind o eventuală complicitate a Rusiei în atacul cu arme chimice din Siria, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a răspuns că „nu este adevărat”. Și Siria a negat orice implicare, susținând că atacul a fost comis de insurgenții susținuți de Occident.

Liderii mondiali s-au împărțit în două tabere în urma atacului cu rachete lansat de SUA asupra bazei aeriane a armatei siriene de la Shayrat, din provincia Homs. În fruntea celor care au criticat decizia lui Donald Trump de a ordona acest atac s-a aflat președintele rus, Vladimir Putin, care a transmis, prin vocea purtătorului său de cuvânt, că acțiunea SUA a fost un „gest de agresiune” care „a încălcat legislația internațională”. La scurt timp după, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anunțat că suspendă acordul de cooperare aeriană cu SUA în Siria. Acordul avea scopul de a ajuta cele două mari puteri să evite ciocnirile forțelor aeriene în decursul survolării deasupra Siriei, potrivit Reuters.

De cealaltă parte, liderii din Vest l-au sprijinit pe Donald Trump, susținând că președintele Siriei, Bashar al-Assad, se face răspunzător pentru cele întâmplate. În favoarea acțiunii lui Trump s-au poziționat Marea Britanie, Australia, Israel, Turcia, Franța, Germania și România.

O poziție a venit, de asemenea, și din partea președintelui Siriei, Bashar al-Assad, care a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, că atacul SUA asupra unei baze militare siriene reflectă un comportament „ridicol și iresponsabil”.

Ulterior, discuțiile ce au urmat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, care s-a reunit de urgență la cererea venită din partea Rusiei, au fost aprinse. În timp ce ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov, a transmis că Rusia face apel la SUA să înceteze agresiunea, avertizând că „consecințele pentru stabilitatea regională și internațională pot fi extrem de grave”, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a arătat că SUA „au făcut un pas foarte proporțional ieri noapte” și că sunt pregătiți să facă mai mult, dar că speră că „nu va fi necesar”.

Reamintim că Statele Unite au lansat, în noaptea de joi spre vineri (4:40, ora României), un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria, de unde ar fi fost lansat atacul cu arme chimice de zilele trecute, atribuit administrației al Assad și în care au murit aproape 90 de persoane, între care mulți copii. Șase persoane au murit în urma atacului, conform armatei siriene. Oficiali americani au declarat că trupele rusești au fost informate înaintea atacurilor cu rachete asupra bazei siriene și că loviturile nu au vizat zone unde acestea erau prezente.

Guvernatorul provinciei Homs, unde au avut loc atacurile cu rachetă, a susținut că acestea „servesc intereselor grupărilor armate teroriste”. Prima reacție a lui Putin a venit de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, acesta calificând atacul SUA ca pe o „agresiune” care încalcă legea internațională și a susținut că Siria nu deține arme chimice. El a arătat că relațiile SUA-Rusia vor suferi „daune semnificative”.

România și-a exprimat, prin premierul Sorin Grindeanu și MAE, sprijinul pentru acțiunea SUA, condamnând „ferm” atacul chimic din Idlib.

 

Autor

Citește și