SUA își umflă mușchii: Pentagonul dezvăluie ce ARSENAL NUCLEAR deține! / Ce rază de acțiune au temutele ICBM-uri, rachete balistice intercontinentale

Publicat: 16 05. 2023, 08:43
SUA dezvăluie ce arsenal nuclear dețin! Mesajul transmis Rusiei / Sursa FOTO: flickr.com

Statele Unite au decis să facă publice date privind arsenalul său strategic de descurajare nucleară. Într-un gest neașteptat, prin care susțin că vor să arate deschidere pentru reluarea tratatului de dezarmare nucleară New Start (între Rusia și SUA), americanii defilează, iată, cu impresionanta forță nucleară de care dispun.

De fapt, mulți analiști au comentat că exact asta a făcut Pentagonul, și-a umflat mușchii în fața rușilor, un mesaj direct transmis liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

SUA au desfășurate 662 de rachete balistice intercontinentale

Astfel, potrivit datelor furnizate de Departamentul de Stat, la 1 martie, SUA aveau desfăşurate, în total, 662 de rachete balistice intercontinentale – o cifră care include rachetele de la bordul submarinelor şi bombardierelor.

Potrivit comunicatului de presă, cele 662 de rachete balistice intercontinentale sunt dotate cu 1.419 focoase nucleare şi 800 de lansatoare.

Rachetele balistice intercontinentale au o rază de acțiune de peste 3000 de kilometri și o forță distructivă apocaliptică, după cum notează specialiștii în domeniul armelor nucleare.

Statele Unite cheamă Rusia să-şi respecte obligaţiile legale reintegrând acordul New Start şi măsurile de stabilizare, transparenţă şi verificare pe care le conţine”, transmite Departamentul de Stat al SUA.

Federația Rusă şi-a suspendat în februarie participarea la tratatul New Start, ca răspuns la ajutorul militar acordat de SUA Ucrainei.

Semnat în 2010, Tratatul New Start este ultimul acord bilateral de dezarmare nucleară între ruşi şi americani. Moscova anunţase deja la începutul lui august suspendarea inspecţiilor prevăzute la bazele sale militare.

Acordul New Start limitează arsenalele celor două puteri nucleare la maximum 1.550 de focoase strategice ofensive desfăşurate de fiecare putere, o reducere de aproape 30% faţă de limita anterioară, stabilită în 2002. De asemenea, limitează numărul de lansatoare şi bombardiere grele la 800.

Totodată, „New Start” prevede verificări de o parte şi de alta ale arsenalelor nucleare, care pe perioada pandemiei Covid-19 au fost, însă, suspendate. Administraţia preşedintelui Biden a încercat să reia aceste verificări, dar s-a lovit de refuzul părții ruse.

Despre arsenalul nuclear al Rusiei se cunoaște, potrivit ultimelor date oficiale, că ar fi cel mai mare din lume, cu rachete balistice desfășurate pe mare, aer și sol.