SUA, Marea Britanie, Germania și România îndeamnă Israelul și grupul Hamas să accepte ARMISTIȚIUL și să avanseze soluția a două state

SUA, Marea Britanie, Germania și România îndeamnă Israelul și grupul Hamas să accepte ARMISTIȚIUL și să avanseze soluția a două state
RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 255: mesajul lui Joe Biden adresat tuturor musulmanilor din lume / Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 06/06/2024, 14:43
Actualizat: 06/06/2024, 15:09

Numeroase țări, printre care Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franța și România, îndeamnă Guvernul Israelului și grupul islamist Hamas să accepte ”compromisurile necesare” pentru un armistițiu în Fâșia Gaza și pentru relansarea negocierilor în sensul avansării soluției a două state pentru oprirea conflictului israelo-palestinian.

Liderii din SUA, Marea Britanie, România, Argentina, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Danemarca, Franța, Germania, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania și Thailanda au emis, joi, o Declarație comună prin care exprimă preocupări referitoare la prelungirea conflictului din Fâșia Gaza și cer un armistițiu.

”În calitatea de lideri ai țărilor preocupate de ostaticii deținuți de Hamas în Fâșia Gaza, printre care se numără mulți dintre cetățenii noștri, susținem total acțiunile în sensul unui armistițiu și eliberării ostaticilor, prin propunerea prezentată de președintele Biden pe 31 mai 2024. Nu avem timp de pierdut. Îndemnăm Hamas să finalizeze acordul pe care Israelul este pregătit să îl avanseze și să înceapă procesul de eliberare a ostaticilor”, afirmă liderii, în Declarația comună, publicată de Guvernul britanic.

”Notăm că acest acord ar conduce la un armistițiu imediat și la reabilitarea Fâșiei Gaza, prin garanții de securitate pentru israelieni și palestinieni, prin oportunități pentru o pace durabilă și în favoarea soluției a două state. În acest moment decisiv, îndemnăm liderii Israelului și organizației Hamas să accepte compromisurile necesare pentru finalizarea acordului și pentru a aduce ușurare familiilor ostaticilor și locuitorilor ambelor părți din conflict, inclusiv populațiilor civile. Este momentul ca războiul să se încheie, iar acest acord este punctul de început necesar”, subliniază liderii.

Uniunea Europeană a anunțat miercuri că susține în totalitate propunerea președintelui SUA, Joe Biden, pentru un armistițiu durabil între Israel și grupul militant palestinian Hamas.

Săptămâna trecută, președintele Biden a prezentat o propunere pentru un potențial acord între Israel și grupul militant palestinian Hamas, care prevede eliberarea ostaticilor israelieni, intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și încetarea durabilă a confruntărilor militare.

”Această nouă propunere are trei etape. Prima etapă ar dura șase săptămâni și ar include: un armistițiu total, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate ale Fâșiei Gaza. Eliberarea unui număr de ostatici, inclusiv femei, vârstnici, răniți, în schimbul a sute de prizonieri palestinieni. În cele șase săptămâni ale primei etape, Israelul și Hamas ar negocia aranjamentele necesare pentru trecerea la faza a doua, care ar fi încetarea permanentă a ostilităților. În sfârșit, în etapa a treia, va începe un plan major de reconstrucție în Fâșia Gaza”, a afirmat președintele SUA.

Grupul Hamas solicită garanții clare privind un armistițiu durabil, cerând retragerea trupelor israeliene din Fâșia Gaza. În schimb, Guvernul Benjamin Netanyahu vrea înlăturarea de la putere a organizației militante palestiniene, distrugerea infrastructurii islamiste și eliberarea celor aproximativ 100 de ostatici israelieni.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca reacție la atacurile teroriste din octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.190 de morți și 3.400 de răniți în sudul Israelului.

Bilanțul ofensivei militare israeliene a ajuns la 36.621 de morți și 83.074 de răniți în Fâșia Gaza, conform autorităților palestiniene.

Foto: Profimedia

Citește și:

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Viitorul UNIUNII EUROPENE – ideile partidelor germane în scrutinul europarlamentar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows