SUA, Marea Britanie, Germania și România îndeamnă Israelul și grupul Hamas să accepte ARMISTIȚIUL și să avanseze soluția a două state
Numeroase țări, printre care Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franța și România, îndeamnă Guvernul Israelului și grupul islamist Hamas să accepte ”compromisurile necesare” pentru un armistițiu în Fâșia Gaza și pentru relansarea negocierilor în sensul avansării soluției a două state pentru oprirea conflictului israelo-palestinian.
Liderii din SUA, Marea Britanie, România, Argentina, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Danemarca, Franța, Germania, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania și Thailanda au emis, joi, o Declarație comună prin care exprimă preocupări referitoare la prelungirea conflictului din Fâșia Gaza și cer un armistițiu.
”În calitatea de lideri ai țărilor preocupate de ostaticii deținuți de Hamas în Fâșia Gaza, printre care se numără mulți dintre cetățenii noștri, susținem total acțiunile în sensul unui armistițiu și eliberării ostaticilor, prin propunerea prezentată de președintele Biden pe 31 mai 2024. Nu avem timp de pierdut. Îndemnăm Hamas să finalizeze acordul pe care Israelul este pregătit să îl avanseze și să înceapă procesul de eliberare a ostaticilor”, afirmă liderii, în Declarația comună, publicată de Guvernul britanic.
”Notăm că acest acord ar conduce la un armistițiu imediat și la reabilitarea Fâșiei Gaza, prin garanții de securitate pentru israelieni și palestinieni, prin oportunități pentru o pace durabilă și în favoarea soluției a două state. În acest moment decisiv, îndemnăm liderii Israelului și organizației Hamas să accepte compromisurile necesare pentru finalizarea acordului și pentru a aduce ușurare familiilor ostaticilor și locuitorilor ambelor părți din conflict, inclusiv populațiilor civile. Este momentul ca războiul să se încheie, iar acest acord este punctul de început necesar”, subliniază liderii.
Uniunea Europeană a anunțat miercuri că susține în totalitate propunerea președintelui SUA, Joe Biden, pentru un armistițiu durabil între Israel și grupul militant palestinian Hamas.
Săptămâna trecută, președintele Biden a prezentat o propunere pentru un potențial acord între Israel și grupul militant palestinian Hamas, care prevede eliberarea ostaticilor israelieni, intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și încetarea durabilă a confruntărilor militare.
”Această nouă propunere are trei etape. Prima etapă ar dura șase săptămâni și ar include: un armistițiu total, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate ale Fâșiei Gaza. Eliberarea unui număr de ostatici, inclusiv femei, vârstnici, răniți, în schimbul a sute de prizonieri palestinieni. În cele șase săptămâni ale primei etape, Israelul și Hamas ar negocia aranjamentele necesare pentru trecerea la faza a doua, care ar fi încetarea permanentă a ostilităților. În sfârșit, în etapa a treia, va începe un plan major de reconstrucție în Fâșia Gaza”, a afirmat președintele SUA.
Grupul Hamas solicită garanții clare privind un armistițiu durabil, cerând retragerea trupelor israeliene din Fâșia Gaza. În schimb, Guvernul Benjamin Netanyahu vrea înlăturarea de la putere a organizației militante palestiniene, distrugerea infrastructurii islamiste și eliberarea celor aproximativ 100 de ostatici israelieni.
Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca reacție la atacurile teroriste din octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.190 de morți și 3.400 de răniți în sudul Israelului.
Bilanțul ofensivei militare israeliene a ajuns la 36.621 de morți și 83.074 de răniți în Fâșia Gaza, conform autorităților palestiniene.
Foto: Profimedia
Citește și: