Ambasadorul american în Australia a dezmințit joi că țara sa ar vrea extrădarea lui Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, care a publicat în 2010 mii de documente confidențiale, nemulțumind Washingtonul, relatează AFP.
Justiția britanică a respins miercuri ultimul apel al lui Assange, de naționalitate australiană, împotriva expulzării către Suedia, unde este acuzat într-un caz de viol și agresiuni sexuale.
El a obținut totuși un termen de 14 zile în vederea unei eventuale redeschideri a dosarului.
Susținătorii săi, între care mama sa, se tem că plecarea către Suedia este doar un preludiu la o extrădare ulterioară către Statele Unite.
Citește și E-mailuri Stratfor, publicate de Wikileaks: Democrații americani AU MĂSLUIT ALEGERILE prezidențiale din 2008, câștigate de Barack Obama
Citește și Julian Assange va candida la alegeri în Australia. Fondatorul WIKILEAKS vrea un loc în Senat
Citește și WIKILEAKS: Rușii au încercat să împiedice aterizarea avionului lui Lech Kaczynski la Smolensk. „Intenția nu era să îl omoare, ci să-l facă să rateze ceremonia de la Katin”
Dar ambasadorul american în Australia, Jeffrey Bleich, a afirmat că nu este cazul.
„Nu mai reprezintă ceva de care Statele Unite să se îngrijoreze. Nu le mai interesează”, a declarat diplomatul pentru televiziunea australiană ABC, într-un interviu difuzat joi.
„Și sincer, dacă s-ar afla în Suedia, relațiile de extrădare (între Suedia și Statele Unite) sunt mult mai slabe decât cele între Statele Unite și Marea Britanie”, a adăugat el.
„Cred că este doar o poveste, dar nu există niciun element concret”, potrivit lui.
În ceea ce privește acuzațiile de viol și agresiuni sexuale, Julian Assange, în vârstă de 40 de ani, și-a susținut permanent nevinovăția, dând asigurări că a avut relații liber consimțite cu cele două acuzatoare ale sale și denunță un complot împotriva lui.
Citește și DOSARE SECRETE WIKILEAKS. Coca Cola a plătit pentru informații despre activiștii de la PETA, de frica protestelor la Jocurile Olimpice de la Vancouver
Citește și DOSARELE WIKILEAKS. Cum se sparge un e-mail