SUA retrag aproape toți militarii mobilizați în Africa în lupta împotriva Ebola

Publicat: 11 02. 2015, 11:07

„În momentul de vârf al epidemiei, în Africa de Vest erau mobilizați 2.800 de oameni”, a declarat contraamiralul John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului. „Avânnd în vedere succesul răspunsului Statelor Unite la criză, majoritatea personalului militar din Africa de Vest se va întoarce acum acasă”, a anunțat el.

Aproximativ 1.500 dintre acești militari au revenit deja în unități, iar „aproape toți se vor întoarce până pe 30 aprilie”. a precizat el, adăugând că toți au fost sau vor fi supuși procedurilor de monitorizare în vigoare.

Kirby a mai anunțat că aproximativ 100 de militari vor rămâne în Africa de Vest pentru a susține cei aproximativ 10.000 de voluntari care participă la efort în regiune.

Acești militari vor acționa în cadrul parteneriatul cu forțele armate din Liberia în vederea consolidării reacției acestora față de criză și vor oferi formare Guvernului liberian în domeniul răspunsului la situații de dezastru, potrivit contraamiralului.

Peste 22.000 de cazuri confirmate, probabile și suspecte s-au înregistrat de la izbucnirea epidemeiei de Ebola în regiune, șí 8.800 de morți.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luna trecută că numărul de cazuri noi raportate în cele trei țări cel mai afectate – Liberia, Sierra Leone și Guineea – au atins cel mai scăzut nivel înregistrat din iunie. Potrivit OMS, criza a trecut de la faza de încetinire a transmiterii către cea de stingere a epidemiei.

Casa Albă a anunțat că președintele Barack Obama îi va primi miercuri pe unii dintre cei care au făcut posibil succesul răspunsului Statelor Unite.

„Acest răspuns relevă leadershipul american în lume”, a apreciat Casa Albă într-un comunicat, adăugând că lupta împotriva Ebola nu s-a încheiat și că Statele Unite își vor continua eforturile „până când nu va mai exista niciun caz (de Ebola) în Africa de Vest, iar structurile noastre interne vor fi pe deplin pregătite” să facă față unui eventual flagel.

Administratorul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Rajiv Shah a lăudat, la rândul său, contribuția militarilor americani.