Președintele chinez Xi Jinping intenționează să viziteze Rusia, săptămâna viitoare, ceea ce poate fi interpretat ca un impuls diplomatic dat președintelui rus Vladimir Putin, exact într-un moment în care acesta este din ce în mai izolat pe scena mondială. »
Liderii occidentali au încercat să-l izoleze pe Putin încă de la începutul războiului din Ucraina, iar călătoria lui Xi, anunțată vineri, este o ”injecție diplomatică” pentru liderul rus, într-o etapă a războiului în care trupele Federației Ruse sunt blocate într-o bătălie de uzură, concentrată acum asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei.
SUA au declarat, vineri, că se vor opune oricărui efort al Chinei la întâlnire de a propune o încetare a focului în Ucraina drept ”ratificarea cuceririlor teritoriale ale Rusiei”.
Potrivit ABC News, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, l-a încurajat pe Xi să îl contacteze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a obține și perspectiva țării sale asupra războiului, dar și pentru a evita orice propunere ”unilaterală”.
China a căutat să-și construiască o imagine ”neutră” de la declanșarea ostilităților. Dar a refuzat să condamne agresiunea Moscovei și a declarat, în anul 2022, că leagă o prietenie ”fără limite” cu Rusia. Mai mult, Beijingul a denunțat sancțiunile occidentale împotriva Moscovei și a acuzat NATO și Statele Unite că au provocat acțiunea militară ordonată de Vladimir Putin.
Pe tot parcursul conflictului, China a spus că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor ar trebui respectate. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă simpatizează cu pretențiile Moscovei de a ocupa teritoriul ucrainean.
Vizita lui președintelui chinez în Rusia reprezintă prima sa întâlnire cu Vladimir Putin din septembrie 2022, atunci când cei doi președinți s-au întâlnit în contextul unui summit regional la Samarkand, în Uzbekistan. Anterior, Putin a participat la deschiderea Jocurilor de iarnă de la Beijing, din 2022, și s-a întâlnit cu Xi cu puțin timp înainte de a declanșa ”operațiunea militară specială” din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin și Xi Jinping vor avea, luni, o întâlnire la o cină informală. Discuții mai ample – care vor implica oficiali din ambele țări – sunt programate pentru marți, potrivit sursei citate mai sus.
Iuri Uşakov, consilierul pentru politică externă al lui Putin, a sugerat că discuţiile ar putea conduce la noi ”abordări” ale războiului din Ucraina.
”Sunt sigur că liderul nostru și liderul chinez își vor face schimb de evaluări asupra situației în contextul dezvoltării conflictului din Ucraina. Vom vedea ce idei vor apărea după aceea”, a spus Iuri Uşakov.
Joi, ministrul chinez de externe Qin Gang l-a contactat omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba. Qin Gang a transmis că ”Beijingul este îngrijorat de faptul că războiul scapă de sub control și a îndemnat la discuții privind o soluție politică cu Moscova”.
China ”a menținut întotdeauna o poziție obiectivă și corectă în problema Ucrainei, s-a angajat să promoveze pacea și să avanseze negocierile și solicită comunității internaționale să creeze condiții pentru negocierile de pace”, a mai spus Qin.
Ulterior, Dmytro Kuleba a postat pe Twitter că el și Qin ”au discutat despre semnificația principiului integrității teritoriale”.
Ucraina a transmis, de fiecare dată, că retragerea Rusiei din zonele ocupate este principala condiție pentru eventuala încetare a ostilităților.
Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, a declarat, vineri, că Xi ”va avea un schimb aprofundat de opinii cu președintele Putin cu privire la relațiile bilaterale și la problemele internaționale și regionale majore de interes comun…”.
”În prezent, lumea intră într-o nouă perioadă de turbulențe și reforme odată cu evoluția accelerată a schimbărilor din secol. În calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și de țări importante importante, semnificația și impactul relațiilor dintre China și Rusia depășesc cu mult sfera bilaterală”, a mai precizat Wang Wenbin.
Citește și: