SUA și China se întâlnesc cu aliații lor pe tema situației din peninsula coreeană
Oficiali de rang înalt chinezi și nord-coreeni au discutat miercuri la Beijing despre situația din peninsula coreeană, în timp ce Statele Unite se întâlneau cu oficialii sud-coreeni și japonezi pentru a discuta despre Coreea de Nord, relatează AFP.
„Adjunctul ministrului chinez de Externe Zhang Yesui și primul adjunct al ministrului nord-coreean de Externe Kim Gye-kwan au prezidat împreună, în această (miercuri) dimineața dialogul strategic între cei doi miniștri”, a declarat miercuri Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a diplomației chineze.
„Cele două părți au discutat despre China, Coreea de Nord și situația în peninsula coreeană”, a adăugat ea, fără să intre în detalii.
Kim Gye-kwan, un obișnuit al vizitelor la Beijing și al discuțiilor despre programul nuclear al Phenianului, a fost primit de către oficialul chinez însărcinat cu Coreea de Nord, Wu Dawei, a declarat Hua Chunying.
Aceste discuții au loc în contextul în care secretarul general al ONU Ban Ki-moon se află la Beijing, unde urma să întâlnească lideri chinezi în cadrul unor discuții concentrate asupra Coreei de Nord.
Reprezentantul special al Statelor Unite pentru Coreea de Nord Glyn Davies s-a întâlnit, la rândul său, cu omologii săi japonezi și sud-coreeni, pentru a evoca „interesul comun în asigurarea păcii și stabilității în peninsula coreeană”, potrivit diplomației americane.
Președintele american Barack Obama a declarat luni că Beijingul se pregătește să adopte o linie mai dură cu privire la programul de înarmare nucleară a Coreei de Nord.
China și Coreea de Nord sunt două țări aliate, ale căror relații sunt, totuși, tensionate, în urma unei recente lansări de rachetă cu rază lungă de acțiune și efectuării unui test nuclear de către Phenian.
La 24 mai, un emisar al lui Kim Jong-un s-a întălnit la Beijing cu președintele chinez Xi Jinping pentru a-i înmâna o scrisoare personală din partea tânărului lider nord-coreean.
Emisarul, Choe Ryong-hae, i-a spus șefului statului chinez că țara sa este pregătită să „acționeze în mod activ” cu scopul de a „negocia prin dialog pentru soluționarea problemelor”, ca răspuns la declarațiile lui Xi Jinping, care a reiterat necesitatea dezarmării nucleare a peninsulei coreene.
Însă încrederea întârzie să revină într-o peninsulă divizată, un lucru ilustrat săptămâna trecută de anularea brutală a primelor negocieri între Coreea de Nord și Coreea de Sud după șase ani.
Phenianul nu a trecut încă la „acțiuni concrete”, cerute de Washington, care vrea începerea procesului de dezarmare nucleară a Coreei de Nord înainte să revină la masa negocierior.