Prima pagină » Știri externe » SUA și Franța, implicate tot mai des într-un „război rece”. Unde se află „stația de spionaj” a americanilor

SUA și Franța, implicate tot mai des într-un „război rece”. Unde se află „stația de spionaj” a americanilor

SUA și Franța, implicate tot mai des într-un
O unitate specială a instalat, de zece ani, o stație de spionaj în piața Concorde din Paris, pentru a intercepta comunicațiile oficialilor francezi, relatează Liberation, în ediția electronică.

Ambasada Statelor Unite la Paris este situată ideal, în piața Concorde, la câteva sute de metri de președinție, de principalele ministere și Parlament, precum și în apropierea altor ambasade, practic pentru a spiona unele comunicații, afirmă cotidianul francez.

Ca multe alte ambasade americane din lume, cea din Paris are la etajul superior o stație de spionare a telecomunicațiilor ce aparține Special Collection Service (SCS), o unitate comună a NSA și CIA. Instalată între 2004 și 2005, aceasta este acoperită cu o prelată specială care lasă să treacă semnale electromagnetice, pictată cu ferestre pentru a o ascunde privirilor suspicioase.

SCS, descrisă deseori ca unitatea pentru „misiuni imposibile”, este responsabilă de operațiunile de supraveghere apropiată sau instalarea de microfoane spion. Potrivit unui document secret publicat de Der Spiegel, serviciul dispunde „80 de antene” de acest tip în lume, dintre care 19 în Europa, în special la Berlin, Geneva, Madrid, Stockholm, Viena și Varșovia.

În septembrie 2013, Der Spiegel a dezvăluit că NSA a compromis rețeaua virtuală privată (VPN) a Ministerului de Externe, utilizată de ambasade și servicii consulare pentru securizarea comunicațiilor lor, potrivit unui document secret din iunie 2010.

Un alt document, din septembrie același an, dezvăluia că NSA a instalat microfoane spion în interiorul ambasadei Franței la Washington (operațiunea „Wabash”) precum și la reprezentanța franceză la ONU, din New York (operațiunea „Blackfoot”). Agenția a interceptat, de asemenea, razele electromagnetice produse de ecranele calculatoarelor, pentru a reproduce ceea ce afișau acestea.

Documentele obținute de WikiLeaks nu conțin foarte multe detalii despre tehnicile utilizate pentru interceptarea telecomunicațiilor președinților francezi și interlocutorii lor. Unul dintre ele vorbește despre interceptarea unui „satelit străin”, altele se limitează la evocarea unor metode „neconvenționale”. Dezvăluirile lui Edward Snowden au confirmat că NSA, în parteneriat cu GCHQ (echivalentul său britanic), spionează unele cabluri submarine prin care tranzitează comunicațiile la nivel internațional. Însă nimic nu arată cum reușește NSA să intercepteze apelurile telefonice realizate între telefoanele fixe franceze atunci când comunicațiile nu trec prin străinătate.

Citește și