Prima pagină » Știri externe » SUA și Rusia ar fi ajuns la un parteneriat militar în Siria

SUA și Rusia ar fi ajuns la un parteneriat militar în Siria

SUA și Rusia ar fi ajuns la un parteneriat militar în Siria
Washingtonul ar fi ajuns la un acord de cooperare militară mai strânsă cu Moscova în Siria, această înțelegere fiind parte a eforturilor americane de a limita efectele crizei siriene, după eșuarea negocierilor de pace, conform Washington Post.

Înțelegerea, care potrivit cotidianului The Washington Post, ar fi fost semnată pe 27 iunie, presupune ca forțele americane să facă schimb de informații cu forțele ruse și să lanseze raiduri aeriene comune împotriva pozițiilor organizației teroriste Jabhat al-Nusra, iar în schimb, Rusia ar trebui să înceteze bombardamentele care vizează zonele ocupate de forțele rebele moderate.

Pentru Washington, obiectivul cel mai important în Siria a fost întotdeauna distrugerea rețelei teroriste Stat Islamic, iar acest obiectiv rămâne prioritar. Pe de altă parte, autoritățile americane consideră încheierea războiului civil sirian ca fiind o condiție esențială pentru atingerea acestui obiectiv și pentru menținerea stabilității, notează Stratfor.

Prin recenta înțelegere, Washingtonul încearcă să rescrie parametrii din Siria și să evite o escaladare suplimentară a situației. Propunerea oferă mai multe concesii Rusiei, mai afirmă analiștii de la Stratfor. În primul rând este vorba cooperarea în mod activ cu armata rusă. Moscova a cerut intens această măsură, deoarece aceasta ar sparge izolarea Rusiei. Însă, secretarul american pentru apărare, Ash Carter, s-ar fi opus acestei propuneri, temându-se de o slăbire treptată a presiunii americane și aliate asupra Moscovei în cazul evenimentelor din Ucraina și din alte părți.

În schimb, Statele Unite au cerut Rusiei să oprească bombardamentele asupra grupărilor rebele moderate și să pună presiune asupra guvernului sirian să facă același lucru.

Prin intensificarea eforturilor împotriva Jabhat al-Nusra și al altor grupări jihadiste, unele dintre cele mai puternice componente ale mișcării rebele, forțele loiale regimului de la Damasc ar beneficia de o poziție mai puternică în raport cu opoziția, astfel că regimul Assad ar avea puține motive să facă concesii oponenților săi

Cu toate acestea, schimbarea de strategie este în concordanță cu obiectivul principal al administrației Obama, anume acela de a distruge gruparea Stat Islamic, și pentru a îndeplini acest obiectiv, Washingtonul s-a concentrat pe încheierea războiului civil sirian, lucru care ar aduce din nou stabilitatea în Siria. Deși îndepărtarea regimului Assad este de dorit, administrația de la Washington consideră că acest deziderat nu merită riscul unui conflict mai amplu cu Rusia.