Prima pagină » Știri externe » SUA și Rusia au convenit să reia discuțiile legate de inspecțiile nucleare reciproce prevăzute în tratatul New START

SUA și Rusia au convenit să reia discuțiile legate de inspecțiile nucleare reciproce prevăzute în tratatul New START

SUA și Rusia au convenit să reia discuțiile legate de inspecțiile nucleare reciproce prevăzute în tratatul New START

Statele Unite şi Rusia au convenit să reia în viitorul apropiat discuțiile privind prelungirea Trataului de neproliferare a armelor nucleare New START, singurul tratat nuclear care mai există între cele două ţări, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Price a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă că o comisia consultativă bilaterală (BCC), mecanismul de implementare a ultimului acord de control al armelor rămas între cele două mari puteri nucleare ale lumii, se va reuni „în viitorul apropiat”.

Rusia a suspendat în luna august cooperarea cu inspecțiile prevăzute în tratat, dând vina pe restricțiile de călătorie impuse de Washington și aliații săi pentru invazia Moscovei din februarie a Ucrainei, dar a spus că este încă dispuse să respecte prevederile tratatului.

„Am clarificat Rusiei că măsurile impuse ca urmare a războiului neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei nu îi împiedică pe inspectorii ruși să efectueze inspecțiile prevăzute în New START în Statele Unite. Așa că sperăm că întâlnirea CCA ne va permite să continuăm cu acele inspecții”, a spus Price, potrivit Reuters.

CCA, care ar urma să se întâlnească de două ori pe an, s-a reunit ultima dată în octombrie 2021, cu puțin timp înainte ca Rusia să înceapă să mute trupele la granița cu Ucraina.

Price a spus că Washingtonul speră la „o discuție constructivă”, dar nu a precizat data sau locul întâlnirii.

O persoană familiarizată cu acest subiect, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a spus că întâlnirile CCA ar urma să aibă loc la Cairo.

New START, intrat în vigoare în 2011, limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite și Rusia le pot desfășura, precum și amplasarea de rachete și a lansatoarelor terestre și submarine. Tratatul limitează numărul de focoase strategice nucleare desfășurate la 1.550, sistemele strategice de livrare la 700, și prevede un regim de verificare.
Tratatul a fost prelungit cu cinci ani în februarie 2021, în primele săptămâni ale preşedinţiei lui Joe Biden. Acesta prevede ca ambele părţi să permită inspecţii reciproce la instalaţiile care au legătură cu armele nucleare. Aceste inspecţii fuseseră însă suspendate din martie 2020 din cauza pandemiei COVID-19 şi de aceea este de aşteptat ca reluarea inspecţiilor să fie subiectul de discuţie în cadrul viitoarelor reuniuni ruso-americane, scrie și europalibera.org.

 

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele