SUA și Rusia, colaborare istorică în Siria
„Securitatea piloților coaliției este extrem de importantă pentru noi. Nu trebuie să apară erori de calcul sau de judecată” când cele două forțe evoluează în apropiere, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, într-un briefing de presă.
„Nu vrem să se întâmple vreun accident”, a insistat el, potrivit Agerpres.
Avioanele coaliției contra grupării Statul Islamic (SI), condusă de Statele Unite, efectuează zilnic misiuni de bombardament în Siria de peste un an.
Recent, Rusia a stabilit un cap de pod militar în vestul Siriei, bastion al regimului condus de președintele Bashar Al-Assad, și nu a exclus să efectueze la rândul său lovituri contra SI.
Potrivit americanilor, rușii dispun în prezent de 34 de avioane, de vânătoare sau bombardiere, la o bază militară pe care au instalat-o de curând în provincia Latakia.
Washingtonul a decis suspendarea oricăror relații de la militar la militar cu rușii după criza ucraineană și anexarea Crimeii.
Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a decis însă reluarea legăturilor în problema Siriei.
În urmă cu aproape două săptămâni, pentru prima dată el a discutat telefonic direct cu omologul său rus, Serghei Șoigu, mai scrie AFP.