SUA și Rusia vor avea primele discuții bilaterale privind securitatea spațială din 2013
Statele Unite și Rusia vor participa săptămâna viitoare la primele lor discuții formale, bilaterale, privind securitatea spațială din 2013 până în prezent.
Discuțiile au loc după ce Statele Unite au acuzat Rusia că ar fi testat o armă spațială anti-satelit în această lună, a spus vineri un oficial american, citat de site-ul agenției de presă Reuters.
Washingtonul speră să impună o serie de norme de comportament responsabil în spațiu, a declarat Christopher Ford, secretarul de Stat adjunct al SUA pentru securitate internațională și neproliferare, acesta făcând apel la o mai mare stabilitate și predictibilitate în domeniu. Totodată, el a declarat că Statele Unite și-ar dori crearea unor instrumente privind gestionarea crizelor legate de domeniul spațial.
Discuțiile încep luni, la Viena
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că discuțiile vor avea loc luni la Viena.
Ford a adăugat că, din punctul de vedere al Statelor Unite, Rusia și China au transformat deja spațiul cosmic într-un „câmp de luptă” și a notat că Departamentul Spațial al SUA are dovezi potrivit cărora Rusia ar fi testat o armă anti-satelit pe 15 iulie.
„Ei vor să atragă atenția întregii lumi că sunt capabili să distrugă sateliți. Acesta este un gest provocator și periculos. Sperăm să putem transmite acest mesaj și să colaborăm mai bine, astfel încât țările să fie mai precaute și să aibă un comportament responsnabil în spațiu, pentru că acest tip de acțiuni ar putea scăpa de sub control relativ rapid pe viitor”, a spus Ford.
Oficialul a refuzat să anunțe cine va conduce echipa americană și nici nu a vorbit despre posibilitatea ca oficialii americani și ruși să discute despre o eventuală modificare a tratatului dintre cele două țări referitor la armamentul nuclear, care prevede ca fiecare țară să își reducă capacitățile nucleare până la 1.550 de focoase nucleare de fiecare.