Prima pagină » Știri externe » SUA și Rusia vor relua comunicațiile militare. Ce le-a determinat pe cele două puteri să ia această decizie

SUA și Rusia vor relua comunicațiile militare. Ce le-a determinat pe cele două puteri să ia această decizie

SUA și Rusia vor relua comunicațiile militare. Ce le-a determinat pe cele două puteri să ia această decizie
Statele Unite sunt pregătite să reia comunicațiile militare cu Rusia, pe tema operațiunilor din Siria, anunță secretarul de Stat american, John Kerry, citat de site-ul cotidianului The New York Times.

„Președintele Statelor Unite crede că discuțiile la nivel militar sunt un viitor pas important. Eu sper că discuțiile vor fi reluate foarte curând”, a declarat John Kerry.

„Scopul inițial al discuțiilor cu Rusia va fi stabilirea unora dintre diversele opțiuni pe care le avem și să fixăm viitoarele acțiuni în Siria”, a subliniat Kerry.

„Statele Unite nu își vor modifica principalele obiective stabilite pentru Siria: învingerea rețelei teroriste Stat Islamic și găsirea unei soluții politice la conflictul sirian”, a explicat șeful diplomației americane.

În urmă cu o săptămână, Rusia a cerut Statelor Unite să reinițieze cooperarea în domeniul militar în scopul evitării „incidentelor neintenționate” în Siria, în contextul în care Moscova este acuzată de Washington că a consolidat forțele pentru protejarea regimului Bashar al-Assad.

Statele Unite coordonează o campanie internațională de raiduri aeriene împotriva pozițiilor din Siria și Irak ale rețelei teroriste Stat Islamic. În contextul în care Rusia tocmai a suplimentat prezența militară în Siria, pentru ajutarea regimului de la Damasc, există riscul ca forțele celor două țări să se întâlnească în teatrele de operațiuni din Siria. Atât Rusia, cât și Statele Unite susțin că inamicul împotriva căruia luptă în Siria este grupul terorist Stat Islamic. Însă Rusia oferă susținere regimului Bashar al-Assad, iar Statele Unite argumentează că prezența trupelor ruse agravează situația din Siria.

Alianța Nord-Atlantică și Statele Unite au exprimat preocupare privind prezența militarilor ruși în Siria, iar surse regionale au afirmat că trupele ruse sunt implicate în confruntări antiinsurgente și antiteroriste de partea serviciilor de securitate siriene.

Alianța Nord-Atlantică și Rusia au întrerupt comunicațiile militare directe pe fondul crizei din Ucraina.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 220.000 de morți.