Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) nu au o strategie și nici influență asupra țărilor în care a avut loc „primăvara arabă”, în pofida miliardelor de dolari acordate ca ajutor economic începând din 2011, deplânge miercuri un centru american de studii într-un raport, relatează AFP.
„Statele Unite și Europa este necesar să își demonstreze în continuare voința politică și să dezvolte strategii durabile pentru a ajuta Egiptul, Tunisia, Libia și Yemenul în tranzițiile lor spre democrație”, scriu două cercetătoare americane și o expertă britanică într-un raport extrem de dur întocmit de Centrul Rafik Hariri pentru Orientul Mijlociu din cadrul Atlantic Council, cu sediul la Washington.
„Unii, atât la Washington, cât și Bruxelles, se întreabă inclusiv dacă Statele Unite și UE au prea multe de oferit acestor țări aflate în tranziție, în comparație cu țări din Golf, care le oferă mulți bani”, își exprimă analistele îngrijorarea.
În opinia lui Danya Greenfield, Amy Hawthorne și Rosa Balfour, care urmează să își prezinte lucrarea într-un colocviu la Washington, „implicarea Statelor Unite și Europei este marcată mai degrabă de oboseală și frustrare decât de energie și speranță” față de procesele politice dificile din Egipt, Tunisia, Libia și Yemen.
Potrivit lui Hawthorne, un fost cadru la Departamentul de Stat, susținerea „primăverii arabe” nu mai este o „prioritate” pentru Statele Unite, mai ales după discursul considerat „major” pe care președintele Barack Obama l-a susținut în mai 2011, în care s-a angajat să utilizeze „toate mijloacele diplomatice, economice și strategice” cu scopul de a sprijini democratizarea.
În ceea ce privește politica europeană, „ea a suferit, în același fel, de pe urma unei discordanțe între angajamente și voința de a le pune în aplicare”, subliniază Balfour.
„UE nu are o viziune strategică, deoarece prioritățile statelor membre sunt diferite. Franța și Marea Britanie sunt mobilizate asupra securității, Spania și Italia mai mult asupra migrării, Suedia, Olanda sau Polonia sunt mai mult implicate în privința tranzițiilor democratice”, se arată în raport.
Documentul nu prezintă o sinteză cu ajutoarele economice totale acordate anual de UE și Statele Unite țărilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Cea mai mare parte a asistenței americane merge către Egipt, și anume aproximativ un miliard de dolari ajutor economic promis, dintre care 190 de milioane au fost acordate în martie. UE s-a angajat la un ajutor în valoare de 250 de milioane de euro față de Egipt, sumă căreia i se adaugă aproximativ 750 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și subvenții.