Prima pagină » Știri externe » SUA: Statul Islamic este „pe cale să fie oprit”, dar lupta va dura

SUA: Statul Islamic este „pe cale să fie oprit”, dar lupta va dura

SUA: Statul Islamic este
Organizația Statul Islamic (SI) "este pe cale să fie oprită" în Irak și în Siria, a afirmat miercuri coaliția condusă de către Statele Unite - care au salutat ca "pozitive" atacurile iraniene asupra jihadiștilor în această luptă ce ar putea să dureze "ani de zile", relatează AFP.

Prin „mia” de atacuri care au avut loc din august, „dinamica SI a fost oprită”, a declarat secretarul de Stat american John Kerry.

„Au fost nevoiți să-și schimbe tacticile, ceea ce le afectează acțiunile”, a adăugat el, după ce s-a întâlnit cu miniștri de Externe din aproape 60 de țări care participă la coaliția împotriva acestei grupări ultraviolente în Irak și Siria.

În declarația finală, participanții afirmă că atacurile aeriene încep „să dea rezultate”, dar recunosc că este necesar un efort mai mare pentru a reduce veniturile – petroliere – ale SI și a „controla fluxul de combatanți teroriști străini”.

„Nu am constatat nicio schimbare”, a declarat, în schimb, președintele sirian Bashar al-Assad. „Nu se poate pune capăt terorismului prin atacuri aeriene. Forțe terestre care să cunoască geografia și să acționeze concomitent sunt indispensabile”, a subliniat el într-un interviu pentru săptămânalul francez Paris-Match.

Această reuniune a coaliției este prima la acest nivel de la începutul atacurilor americane în Irak, pe 8 august. Unsprezece țări arabe și Turcia, toate inamice declarate ale lui al-Assad, au participat la eveniment, dar și premierul irakian Haider al-Abadi.

Reuniunea a început la câteva ore după ce Pentagonul a anunțat că Iranul a efectuat în ultimele zile raiduri aeriene contra SI în estul Irakului.

Teheranul, care nu a confirmat atacurile, este un aliat circumstanțial neașteptat, iar Statele Unite au reafirmat că refuză în mod categoric orice coordonare militară cu Iranul.

Pentagonul a precizat miercuri că atacurile aeriene iraniene au vizat jihadiști din SI într-o zonă din estul Irakului în care avioanele americane nu operează.

„Au avut loc în provincia de est Diyala”, a declarat Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului. „Noi nu acționăm acolo”, a adăugat el.

Comentând anunțarea atacurilor iraniene, Kerry a apreciat că „acest lucru are un efect care, în final, este pozitiv”.

Teheranul echipează deja atât miliții șiite în Irak, cât și unități ale armatei irakiene, cu puști și lansatoare de rachete. Iranul a pus totodată la dispoziția Irakului avioane de luptă de tip Suhoi-25.

Statele Unite sunt „motorul” coaliției internaționale contra Statului Islamic, care a proclamat în iunie un „califat” de o parte și de alta a frontierei, în Siria și Irak, în care dispune de aproximativ 30.000 de combatanți și unde a decapitat mai mulți ostatici occidentali.

– „Cizme pe teren”

„Vom duce această campanie atât timp cât va fi nevoie pentru a câștiga”, a declarat Kerry la Bruxelles. „Angajamentul nostru va dura cu siguranță ani de zile”, a adăugat el.

„Acesta este un efort pe termen foarte lung, vor exista suișuri și coborășuri”, a apreciat un oficial american de rang înalt prezent în capitala belgiană.

„Teroriștii din Daech sunt un flagel. Trebuie să se facă totul pentru a-l eradica”, a declarat ministrul francez de Externe Laurent Fabius. „Acțiunea militară a coaliției începe să dea rezultate, în Irak, dar rămân multe de făcut”, a apreciat el.

În Irak, Statele Unite au primit în ajutor avioane franceze, australiene, britanice, canadiene, daneze, belgiene și olandeze. În plus, de la 23 septembrie, americanii atacă poziții SI în Siria, cu participarea Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite (EAU), Iordaniei și Bahreinului.

„Soluția necesită cizme pe teren, bombardamentele fără susținere terestră nu permit să se termine cu SI”, a avertizat ministrul spaniol José Manuel Garcia Margallo.

Până acum al-Abadi și țările occidentale au exclus orice intervenție terestră.

Coaliția vrea totodată să contracareze „propaganda” SI pe rețele de socializare. „Este necesar să se acționeze pe terenul pe care prosperă ideologia” jihadistă, a subliniat ministrul german Frank-Walter Steinmeier.

Miniștrii Justiției din statele membre ale Uniunii Europene (UE) se reunesc joi la Bruxelles cu scopul de a examina cum să îmbunătățească lupta împotriva jihadismului.

Combatanți SI au comis numeroase violuri, răpiri, crime în masă și crucificări ale unor civili în regiunea pe care o controlează și pe care le revendică în mod activ pe rețele de socializare.

De asemenea, jihadiști SI au instalat tabere de antrenament în estul Libiei, iar armata americană le supraveghează îndeaproape, a declarat generalul David Rodriguez, șeful Comandamentului armatei americane pentru Africa.