Prima pagină » Știri externe » SUA: Statutul de membru ONU nu îi va ajuta pe palestinieni să obțină un stat propriu

SUA: Statutul de membru ONU nu îi va ajuta pe palestinieni să obțină un stat propriu

SUA: Statutul de membru ONU nu îi va ajuta pe palestinieni să obțină un stat propriu
SUA: Statutul de membru ONU nu îi va ajuta pe palestinieni să obțină un stat propriu

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat miercuri că nu crede că o eventuală rezoluție a ONU care să recomande ca Autoritatea Palestiniană să devină membru cu drepturi depline al ONU va contribui la o soluție cu două state în ceea ce privește conflictul dintre israelieni și palestinieni.

Thomas-Greenfield a făcut aceste comentarii la o conferință de presă susținută la Seul, după ce a fost întrebată dacă Statele Unite sunt deschise să accepte cererea Autorității Palestiniene de a avea calitatea de membru deplin al ONU.

„Nu credem că adoptarea unei rezoluții în acest sens în Consiliul de Securitate ne va duce neapărat într-un loc în care să găsim o soluție cu două state pentru a merge mai departe”, a spus Thomas-Greenfield.

Ea a spus că președintele Statelor Unite, Joe Biden, a spus categoric că Washingtonul este în favoarea unei soluții cu două state și că lucrează pentru a pune în aplicare această soluție cât mai curând posibil.

Autoritatea Palestiniană a solicitat Consiliului de Securitate al ONU, format din 15 membri, să voteze un proiect de rezoluție care recomandă ca aceasta să devină membru cu drepturi depline al organismului mondial, au declarat mai mulți diplomați citați de Reuters. Algeria, membru al Consiliului de Securitate, a distribuit un proiect de text în acest sens marți seara.

O comisie a Consiliului de Securitate al ONU, care a luat în considerare cererea, „nu a putut face o recomandare unanimă” cu privire la îndeplinirea criteriilor, potrivit unui raport.

Cum ar putea Palestina să devină membru ONU

O cerere pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU trebuie să fie aprobată de Consiliul de Securitate, acolo unde Statele Unite se pot folosi de dreptul veto. Ulterior, solicitarea trebuie să fie aprobată de cel puțin două treimi din Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri.

O eventuală acceptare a Palestinei în cadrul ONU a înregistrat extrem de puține progrese de la semnarea Acordurilor de la Oslo între Israel și Autoritatea Palestiniană, la începutul anilor 1990.

Printre obstacole se numără extinderea coloniilor israeliene din Cisiordania. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că Autoritatea Palestiniană nu a îndeplinit criteriile necesare pentru statutul de membru.

Autoritatea Palestiniană, condusă de președintele Mahmoud Abbas, exercită autonomie limitată în Cisiordania și este partenerul Israelului în Acordurile de la Oslo. În 2007, Hamas a înlăturat Autoritatea Palestiniană de la putere în Fâșia Gaza.

Sursa foto: Profimedia

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și