Nouă deținători de conturi electronice din zece „nu sunt ținte desemnate în prealabil, dar (sunt) prinși în plasa pe care Agenția a creat-o pentru altcineva”, scrie ziarul în ediția de sâmbătă, după ce a efectuat o anchetă, timp de patru luni, asupra unor date NSA furnizate de către fostul consultant al Agenției Edward Snowden
NSA este autorizată de lege să-i spioneze doar pe străini, în afara teritoriului Statelor Unite, mai puțin în cazul în care primește un mandat specific în acest sens.
Acești oameni sunt utilizatori de computere și Internet care locuiesc în Statele Unite sau altundeva.
Studiul acoperă aproximativ 160.000 de e-mailuri și mesaje instantanee, dar și 7.900 de documente provenind de la peste 11.000 de conturi online, interceptate în timpul primului mandat al președintelui Barack Obama (2009-2012).
Aproape jumătate dintre dosarele supravegheate „includ nume, adrese de e-mail sau alte detalii pe care NSA le citează ca aparținând unor cetățeni sau rezidenți americani”.
NSA a mascat sau „minimalizat” peste 65.000 de referințe pentru a proteja viața privată a unor americani, dar The Washington Post a găsit aproape 900 de adrese de e-mail nemascate, care ar putea să fie ale unor cetățeni americani.
Potrivit ziarului, The National Security Agency a prins în plasa sa documente pe care unii analiști le cataloghează „inutile”, privind „povești de dragoste și despărțiri, relații sexuale în afara căsătoriei, boli mentale, convertiri politice și religioase, suferințe financiare sau speranțe pierdute”.
Unele dintre ele oferă totuși „descoperiri de mare valloare pentru (serviciile de) informații” despre, de exemplu, „un proiect nuclear secret în străinătate, înșelăciunile unui pretins aliat, un dezastru militar al unei puteri inamice sau identități ale unor hackeri în rețele americane”.
Aproape toate țările, cu excepția a patru – Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă -, sunt considerate de către NSA ținte de spionaj valabile, a scris The Washington Post săptămâna trecută.
Parlamentul german a lansat o anchetă asupra unei presupuse spionări a unor cetățeni și politicieni germani de către NSA și partenerii săi.
Edward Snowden, un fost consultant NSA, în vârstă de 31 de ani, a primit azil politic în Rusia, în august 2013, după ce a dezvăluit amploarea programelor americane de supraveghere.