Prima pagină » Știri externe » SUA vor cu orice preț racheta hipersonică și pun la bătaie 1 miliard de dolari! Ce companie a dat lovitura

SUA vor cu orice preț racheta hipersonică și pun la bătaie 1 miliard de dolari! Ce companie a dat lovitura

SUA vor cu orice preț racheta hipersonică și pun la bătaie 1 miliard de dolari! Ce companie a dat lovitura

SUA vor și ele cu orice preț să dețină rachete hipersonice, iar pentru asta sunt dispuse să finanțeze masiv programele de cercetare și dezvoltare. În acest context, Pentagonul anunţă că a acordat gigantului Raytheon Technologies un contract de aproape 1 miliard de dolari (985 de milioane, mai precis) pentru dezvoltarea prototipului unei rachete de atac hipersonică.

Prin acest contract, Raytheon a devansat Boeing şi Lockheed Martin în munca de cercetare și dezvoltare a rachetelor hipersonice.

Armele hipersonice ating de peste cinci ori viteza sunetului

Atribuirea contractului reprezintă un pas semnificativ făcut de SUA în dezvoltarea armelor hipersonice şi plasează Raytheon în fruntea unei serii de contracte conexe şi de mare valoare, care vor fi atribuite în anii următori.

Armele hipersonice se deplasează în atmosfera superioară la viteze de aproximativ 6.200 km pe oră, de peste cinci ori mai mari decât viteza sunetului. Rusia a anunțat că are în arsenal o rachetă hipersonică a cărei viteză de croazieră este de 20 Mach!

Racheta de croazieră hipersonică de atac este o armă hipersonică lansată din aer. La proiectul americanilor lucrează și cercetători din Australia, scrie Defense News.

„Având în vedere ameninţările avansate care apar în întreaga lume, racheta de croazieră de atac hipersonică va oferi luptătorilor noştri o capacitate foarte necesară”, a declarat Wes Kremer, preşedintele Raytheon Missiles & Defense.

Forţele aeriene americane se aşteaptă să primească primele rachete hipersonice în anul 2027.

Statele Unite şi China sunt angajate într-o cursă a înarmării pentru a dezvolta arme hipersonice, a recunoscut un oficial de rang înalt al Forţelor Aeriene la sfârşitul anului trecut, în timp ce Beijingul şi Washingtonul construiesc şi testează tot mai multe arme de ultimă generaţie de mare viteză.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și