Statele Unite vor eticheta toate exporturile din coloniile israeliene din Cisiordania ocupată ca provenind din Israel, a anunțat joi secretarul american de Stat Mike Pompeo.
Declarația acestuia a fost făcută în timpul unei vizite într-una din aceste colonii, prima de acest tip efectuată de un șef al diplomației americane, după cum informează Agerpres.
„Toţi producătorii din zone unde îşi exercită autoritatea Israelul vor trebui să scrie pe produsele lor exportate în SUA «Israel» sau «Fabricat în Israel»”, se arată într-un comunicat al secretarului de Stat difuzat după vizita sa la podgoria Psagot, situată într-o colonie.
Acordurile israeliano-palestiniene de la Oslo din anii ’90 împart Cisiordania în trei zone, A, B şi C, primele două, reprezentând 40% din teritoriu, fiind plasate în principal sub control palestinian.
Zona C (60%) se află sub control militar şi civil israelian, ce ar urma să fie transferat într-un final palestinienilor printr-un acord de pace definitiv.
Pentru Israel, „zona C”, care acoperă în cea mai mare parte zona agricolă a Văii Iordanului şi totalitatea coloniilor, nu poate fi considerată teritoriu palestinian, ci teritoriu disputat, deoarece nu există deocamdată niciun acord de pace definitiv între palestinieni şi israelieni.
Mike Pompeo a explicat joi că noua abordare a Statelor Unite „recunoaşte că producătorii din zona C operează în cadrul administrativ şi juridic al Israelului şi că produsele lor trebuie tratate ca atare”.
„Gaza şi Cisiordania sunt politic şi administrativ teritorii separate şi trebuie considerate ca atare”, a adăugat Pompeo.
În cadrul vizitei sale, Mike Pompeo a mai explicat că Statele Unite vor lua măsuri imediate împotriva organizațiilor care susțin mișcarea internațională de boicotare a Israelului, numită „Boicot, Dezinvestiții, Sancțiuni” (BDS).
Acesta a explicat că mișcarea va fi declarată antisemită de către Statele Unite.
„Astăzi vreau să fac un anunţ. Vom lua măsuri imediate pentru a identifica organizaţiile implicate în campania de ură dusă de BDS şi vom retrage sprijinul american pentru aceste grupuri”, a spus Pompeo în cadrul unei conferințe de presă cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian le-a mulţumit lui Pompeo şi preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump pentru sprijinul lor fără precedent din ultimii patru ani, inclusiv pentru recunoaşterea „statutului legal al comunităţilor israeliene din Iudeea şi Samaria”.