Statele Unite vor mobiliza pentru prima dată avioane fără pilot de observație de tip Global Hawk în Japonia, au anunțat joi cele două țări, la finalul unei întâlniri între miniștrii Apărării și șefilor diplomațiilor, la Tokyo, relatează AFP.
„US Air Force intenționează să înceapă să mobilizeze, începând din primăvara lui 2014, drone (avioane fără pilot, de tip) Global Hawk” pe teritoriul japonez, se arată într-un comunicat comun publicat la finalul acestei reuniuni, numită în format „2+2”.
Deși Washingtonul a mai trimis avioane fără pilot în spațiul aerian japonez, cu scopul evaluării pagubelor provocate de cutremurul urmat de tsunami în martie 2011, niciun avion de acest tip nu a fost mutat cu baza în arhipelag.
„Două-trei” avioane de recunoaștere de la înaltă altitudine, neînarmate, vor fi staționate „într-o bază americană în Japonia”, care nu a fost precizată, a declarat un oficial american sub protecția anonimatului.
Mobilizarea acestor avioane fără pilot în Japonia va fi efectuată „sezonier”. Ele vor proveni din escadrila Global Hawk staționată în baza americană Guam.
În cadrul reuniunii, secretarii Apărării Chuck Hagel și de Stat John Kerry au semnat cu omologii lor, Itsunori Onodera și, respectiv, Fumio Kishida, un protocol de acord care precizează condițiile mutării unei părți a pușcașilor marini de pe Insula japoneză Okinawa către Guam.
Aproximativ 5.000 de pușcași marini urmează să fie transferați în Guam, la mijlocul anilor 2020, iar alți 4.000 urmează să părăsească Okinawa și să fie mobilizați în Hawaii sau Australia.
Puternica prezență militară americană pe Insula Okinawa, unde sunt concentrați jumătați dintre cei 50.000 de militari staționați în arhipelag, este de mult timp o sursă de tensiuni între cele două țări.
Acest protocol prevede ca Japonia să contribuie cu o sumă de până la 3,1 miliarde de dolari la consturile de construire a infrastructurilor necesare găzduirii pușcașilor marini în Guam, estimate în total la 8,6 miliarde de dolari.