SUA vor un scut antirachetă în Coreea de Sud
Statele Unite și Coreea de Sud au început discuțiile cu privire la posibilitatea instalării unui nou sistem antibalistic în țara est-asiatică, după ce, pe 6 ianuarie, Coreea de Nord a efectuat cel de-al patrulea test nuclear, urmat de lansarea unei rachete cu rază lungă de acțiune pe 7 februarie, însă China se opune ferm acestei acțiuni.
Sung Kim, reprezentantul special al Statelor Unite pentru Coreea de Nord, a declarat că regimul de la Phenian reprezintă un pericol major pentru Peninsula Coreeană.
Deși Statele Unite au rămas favorabile soluțiilor diplomatice, statul nord-coreean nu s-a arătat interesat de acest aspect, a mai spus Kim.
Reprezentatul Statelor Unite pentru Coreea de Nord a adăugat că sistemul antibalistic care ar putea fi instalat în Coreea de Sud este în totalitate defensiv, și prin urmare, China și Rusia nu ar trebui să fie îngrijorate de acest aspect.
În pofida sancțiunilor internaționale, Coreea de Nord a anunțat că va continua să efectueze noi teste nucleare, iar în imagini din satelit, publicate miercuri, se poate observa că forțele regimului de Phenian ar fi reluat construirea de tuneluri la principala bază de teste nucleare.
Oficialul american a comentat că nu deține informații sigure cu privire la viitoarea efectuare a unui nou test nuclear și că nici nu are certitudinea că Beijingul are date în acest sens.
Coreea de Nord și Coreea de Sud se află încă în stare de război, după ce conflictul desfășurat în perioada 1950-1953 s-a încheiat cu un armistițiu, și nu cu un tratat de pace.
China este principalul susținător economic și diplomatic al regimului de la Phenian, dar testele nucleare și balistice efectuate de Coreea de Nord au determinat Beijingul să-și dea acordul pentru înăsprirea sancțiunilor economice. Cu toate acestea, autoritățile chineze susțin că au dreptul să dezvolte, ceea ce numesc”relații normale” cu statul nord-coreean.