Submarinul ARA San Juan a dispărut la aproximativ 430 de kilometri de coasta argentiniană la 15 noiembrie 2017, relatează BBC.
Forțele navale au oprit operațiunile de căutare și salvare la două săptămâni după dispariția submarinului.
Potrivit unui mesaj postat de forțele navale argentiniene pe platforma de microblogging online Twitter, ARA San Juan a fost identificat de o companie a Statelor Unite.
#ARASanJuan #LaBúsquedaContinúa Actualización: La empresa informó nuevo punto de interés en el Sitio 1 área 15A-4, a 800 mts de profundidad. El punto de interés tiene una dimensión de 60 mts de longitud. Hora de arribo al área para iniciar investigación 19:00 hs aproximadamente. pic.twitter.com/l5k8p8Zjye
— Armada Argentina (@Armada_Arg) 16 noiembrie 2018
„ARA San Juan a fost indentificat cu certitudine„, se mai menționează în tweet.
O căutare internațională de amploare a fost lansată după ce submarinul a dispărut pe 15 noiembrie anul trecut, dar speranțele de a mai găsi în viață echipajul de 44 de oameni au încetat după două săptămâni. Ulterior, amploarea operațiunii de căutare s-a redus considerabil.
Firma nord-americană Ocean Infinity era la doar 48 de ore de a înceta căutările când a găsit un obiect necunoscut pe fundul oceanului. O inspecție de la o distanță mai mică utilizând un submarin controlat prin telecomandă a dus la concluzia că obiectul descoperit era San Juan.
Guvernul Argentinei oferise o recompensă de 4,8 milioane de dolari pentru informații care ar fi dus la recuperarea submarinului.
Un judecător care investiga dispariția a descoperit că submarinul – construit în portul german Emden în 1983 și modernizat în Argentina în 2013 – avea „multe deficiențe”.
Descoperirea epavei a fost anunțată la doar două zile după ce familiile marinarilor de la bord au comemorat împlinirea unui an de la dispariția lor – o tragedie care a impresionat întreaga țară.
La ceremonie, președintele Argentinei le-a promis că se va afla adevărul.
Ce s-a întâmplat
Submarinul San Juan se întorcea dintr-o misiune de rutină de la Ushuaia, în apropiere de extremitatea sudică a Americii de Sud, când a raportat o defecțiune electrică.
Potrivit unui oficial al Armatei argentiniene, submarinul a ieșit la suprafață și a transmis informații despre un scurtcircuit la bateriile navei. Echipajul a primit ordinul de a-și întrerupe misiunea și de a reveni imediat la baza navală Mar del Plata.
Ultimul contact al Marinei argentiniene cu submarinul San Jose a avut loc la 10:30 GMT, pe 15 noiembrie 2017, când căpitanul a raportat că membrii echipajului sunt în regulă.
La opt zile de la dispariția submarinului, Organizatia tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare, cu sediul la Viena, a anunțat că a detectat un zgomot la câteva ore după ultimul contact cu submarinul. Organizația, care administrează o rețea de senzori pentru monitorizarea exploziilor nucleare, a informat că a înregistrat o „anomalie hidro-acustică” la circa 60 de kilometri nord de ultima poziție cunoscută a submarinului. Marina argentiniană a informat că ar fi putut fi vorba despre sunetul produs de implozia submarinului..
Un purtător de cuvânt al Marinei a declarat, anul trecut, că bateriile s-ar fi scurtcircuitat din cauza apei care a intrat la bordul submarinului prin sistemul folosit de alimentare cu aer de la suprafață. Echipajul raportase defecțiunea și primise ordin să revină la bază când submarinul a dispărut.
ARA San Juan este un submarin de tip diesel-electric de clasa TR-1700 care a fost pus pentru prima oară în funcțiune în anul 1985. După ce a fost scos din lucru câțiva ani, din cauza unor probleme tehnice, acesta și-a reluat activitatea în 2014.
Foto: Armada Argentina/ Twitter/ Hepta