Subsecretarul de stat SUA Rose Gottemoeller, despre amenințarea Rusiei că va muta arme nucleare în Crimeea: „Este un afront la stabilitatea și securitatea din Europa”
This browser does not support the video element.
Subsecretarul de stat al SUA Rose Gottemoeller a explicat că, deocamdată, Rusia nu a pus în practică retorica pe care o folosește privind mutarea unor arme nucleare în Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în martie 2014, însă acest lucru constituie o „îngrijorare gravă” pentru SUA. „Este un afront grav la noțiunea de stabilitate și securitate din Europa”, a subliniat oficialul american, răspunzând unei întrebări adresate de gândul în timpul unei conferințe de presă organizate de Departamentul de Stat al SUA, înaintea Conferinței de Evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare, care are loc începând de luni, 27 aprilie, la sediul ONU din New York.
Dacă Rusia ar face un astfel de gest, ar sfida legile internaționale, încălcând suveranitatea unui stat independent precum Ucraina, dat fiind faptul că SUA, Ucraina și cea mai mare parte a comunității internaționale nu recunosc anexarea Crimeei de către Rusia și o consideră ilegală, a mai explicat Rose Gottemoeller. Oficialul american a calificat această problemă a armelor nucleare în Crimeea drept un „punct retoric” din partea Kremlinului, care deocamdată nu a fost pus în practică. „Sperăm că această problemă nu va fi pusă în practică, noi vom continua să fim foarte fermi în a ne exprima îngrijorarea și opoziția față de această problemă”, a subliniat oficialul SUA.
Rusia a trimis în martie mai multe bombardiere strategice de tip Tupolev Tu-95 și Tu-22M3, capabile să poarte și să lanseze arme nucleare, în Crimeea, în cadrul unui exercițiu militar.
„De fapt, nu am văzut nicio dovadă că Rusia a mutat arme nucleare în Crimeea. Nu acceptăm că Peninsula Crimeea a fost anexată de Rusia și pretențiile Rusiei că Crimeea este acum teritoriu rusesc, pur și simplu nu suntem de acord cu acest lucru, este teritoriu ucrainean. Faptul că Ucraina este un stat non-nuclear, conform Tratatului de Neproliferare, ridică îngrijorări grave cu privire la faptul că Rusia ar introduce arme nucleare în Crimeea. A fost într-adevăr un punct retoric, chiar și unii oficiali înalți ai Rusiei au vorbit despre această posibilitate, dar din nou, nu am văzut dovezi că așa ceva chiar s-a întâmplat. Dar este o îngrijorare gravă pentru noi, pentru că sfidează legile internaționale în felul în care ar încălca suveranitatea unei țări independente – Ucraina – și mai mult, este un afront grav la noțiunea de stabilitate și securitate din Europa. Trebuie să ne concentrăm asupra unor moduri de a stabiliza situația și de a obține pacea în Ucraina și această cale a fost stabilită în Acordul de la Minsk. Avem angajamente de la toate părțile, inclusiv din partea Rusiei, iar ele nu au nimic de-a face cu armele nucleare. Sperăm că această problemă nu va fi pusă în practică, noi vom continua să fim foarte fermi în a ne exprima îngrijorarea și opoziția față de această problemă„, a declarat Rose Gottemoeller, răspunzând întrebării adresate de gândul cu privire la declarațiile de la Moscova cu privire la mutarea de arme nucleare în Crimeea.
Răspunsul SUA pentru acuzațiile Rusiei legate de armele strategice din Europa: „Nu este corect”
Oficialul american a răspuns de asemenea acuzației aduse de ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, cum că SUA ar încălca Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare, prin faptul că permite unor state non-nucleare membre NATO să aibă acces la arme nucleare și strategice amplasate de SUA în Europa.
„Nu acceptăm deloc această afirmație pe care am auzit-o din partea Rusiei. Problema împărțirii armelor nucleare cu aliații noștri din NATO pur și simplu nu este corectă. Noi avem o politică de descurajare care include unele armamente nestrategice care sunt mobilizate în Europa, însă ele nu sunt în niciun fel împărțite cu alte state, în realitate ele se află sub comanda și controlul total al SUA. Mai mult, ne nedumerește că Rusia ridică acum această problemă, pentru că în timpul negocierilor Tratatului de Neproliferare, la sfârșitul anilor 60, această problemă a fost discutată temeinic. De-a lungul celor 45 de ani de când acest Tratat este în vigoare, această problemă nu a fost ridicată, ca o violare a Tratatului„, a spus Rose Gottemoeller.
Rusia a violat Memorandumul de la Budapesta. SUA se așteaptă ca Ucraina să ridice problema din nou
Rose Gottemoeller a răspuns de asemenea unei întrebări din partea unui jurnalist rus, care a dorit să știe dacă SUA iau în calcul, măcar teoretic, ca Ucraina să redevină un stat nuclear, dat fiind faptul că Memorandumul de la Budapesta nu a fost respectat. Prin acest memorandum, încheiat în 1994 între Rusia, SUA și Marea Britanie, Ucraina a fost de acord să renunțe la întreg arsenalul său nuclear moștenit din epoca sovietică, în schimbul garanției celor trei state semnatare că integritatea teritorială și independența Ucrainei nu vor fi încălcate. Aceeași înțelegere a fost valabilă, prin Memorandum, și pentru Belarus și Kazahstan.
„Am fost foarte îngrijorați că Rusia nu își recunoaște responsabilitățile care reies din Memorandumul de la Budapesta, de fapt chiar le-a ignorat în toată această perioadă în care a violat suveranitatea Ucrainei și integritatea ei teritorială. Cred că este inevitabil ca această problemă să apară în timpul Conferinței de Evaluare a Tratatului și cred că a fost ridicată în mod clar de mai multe state, inclusiv de SUA. Mă aștept să auzim de ea și din partea Ucrainei, în timpul Conferinței. Ucraina a luat o decizie foarte pozitivă și eroică de a deveni un stat non-nuclear, sub Tratatul de Neproliferare, și drept rezultat a fost un model pentru regimul Tratatului. Pun o mare parte din succesul pe care l-am avut în domeniul dezarmării, în ultimii 20 de ani, pe seama faptului că Ucraina, Kazahstan și Belarus au luat această decizie eroică, la începutul anilor 90. Consider că Ucraina este un adevărat erou al Tratatului de Neproliferare”, a spus Rose Gottemoeller.