Süddeutsche Zeitung: Există riscul unei noi CRIZE financiare în zona euro? Problemele Franței și Italiei generează preocupări majore

Publicat: 19 06. 2024, 20:43

Situația financiară a Franței este dificilă, iar criza politică izbucnită după scrutinul europarlamentar a generat fluctuații ale burselor și în alte țări, constată publicația Süddeutsche Zeitung, avertizând asupra riscurilor unei contagieri în zona euro, în contextul în care Italia are propriile probleme, din cauza datoriei suverane foarte mari.

”De câteva săptămâni, Franța generează agitație pe piețele financiare. Inițial, agenția de evaluare S&P a redus nivelul de încredere, apoi convocarea alegerilor anticipate generează riscurile revenirii la putere a forțelor politice de dreapta, cu efecte imprevizibile. (…) Iar, miercuri, Comisia Europeană a lansat o procedură pentru deficit excesiv împotriva Franței. Pare să fi început lupta pe tema datoriilor, împrumuturilor și dobânzilor între capitale, între centrele financiare și instituțiile UE”, constată publicația Süddeutsche Zeitung.

Franța are deja probleme fiscale. De când este în funcție președintele Emmanuel Macron, datoria suverană a țării a atins 110% din PIB, cu mult peste nivelul de 60% recomandat de Uniunea Europeană. În acest context, Ministerul francez al Finanțelor a propus reduceri bugetare de 20 de miliarde de euro, un angajament pus sub semnul întrebării după convocarea scrutinului parlamentar.

”Pentru piețele financiare, alegerile sunt o ecuație cu două necunoscute: nu doar că rezultatul este deschis, dar la fel este politica financiară a forțelor naționaliste”, notează Süddeutsche Zeitung.

”Este destul de neclar ce influență vor avea în final forțele de extremă-dreapta”, atrage atenția Carsten Brzeski, analist la grupul ING.

Teoretic, partidul Mobilizarea Națională (RN), din care face parte Marine Le Pen, ar putea amplifica datoria Franței fără a-i păsa prea mult de criticile de la Bruxelles.

Italia este principala problemă a zonei euro

Și Italia generează nervozitate pe piețele financiare. Având o datorie suverană la nivelul de 137% din PIB, care ar urma să crească în următorul an, Italia este în cea mai dificilă situație din zona euro.

”Piețele financiare nu știu ce va face Marine Le Pen. Iar Italia generează incertitudine la același nivel”, constată economistul Veronica De Romanis, profesor la Institutul universitar „LUISS Guido Carli” din Roma.

Instabilitatea din Franța se resimte deja în Italia, iar Ministerul italian al Finanțelor va fi nevoit să majoreze dobânzile.

”Riscurile unei contagieri financiare au revenit, la fel cum se întâmpla în urmă cu peste zece ani”, atrage atenția Veronica De Romanis.

Foto: Profimedia

Citește și:

Uniunea Europeană va semna un acord de securitate cu UCRAINA /„O avansare a Declarației Comune de Susținere”