Suedia anunță scurgeri de gaze din conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2
Autoritatea Maritimă a Suediei a emis marți un avertisment cu privire la două scurgeri de gaze din conducta Nord Stream 1 în apele suedeze și daneze, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere pe conducta Nord Stream 2, aflată în apropiere.
Potrivit instituției, scurgerile au fost localizate la nord-est de insula daneză Bornholm, iar în acest moment nu sunt informații suficiente referitoare la cauza acestora.
„Există două scurgeri la Nord Stream 1 – una în zona economică suedeză și una în zona economică daneză. Sunt foarte aproape una de cealaltă”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Administrației Maritime Suedeze (SMA).
Un alt purtător de cuvânt al SMA a explicat că autoritățile supraveghează atent zona, pentru a evita ca navele să se apropie prea mult de zona afectată de scurgeri.
Luni, autoritățile daneze au solicitat navelor să nu circule la mai puțin de cinci mile marine de Bornholm, după ce au identificat o scurgere de gaze la conducta Nord Stream 2, în Marea Baltică.
Ulterior, a fost emis un avertisment cu privire la două scurgeri și la conducta Nord Stream 1, care a funcționat la capacitate redusă în vară, iar în august a fost oprită.
Niciuna dintre conducte nu pompa gaz către Europa în momentul avariilor.
Incidentele vor afecta orice efort de a reporni (sau, în cazul Nord Stream 2, de a porni) oricare dintre conducte pentru operațiuni comerciale, mai notează Reuters.
„Ieri a fost detectată o scurgere la una dintre cele două conducte de gaz dintre Rusia și Danemarca – Nord Stream 2. Conducta nu este în funcțiune, dar conține gaz natural, care acum se scurge. Autoritățile au fost informate acum că au mai existat două scurgeri, la Nord Stream 1, care, de asemenea, nu este în funcțiune, dar conține gaz”, a declarat ministrul danez al energiei, Dan Jorgensen.
Niciuna dintre conductele Nord Stream nu livrează în acest moment gaze către Europa
Rusia a redus livrările de gaz către Europa prin Nord Stream 1 înainte de a suspenda complet livrările în august, acuzând că sancțiunile occidentale cauzează probleme tehnice. Politicienii europeni spun că acesta a fost doar un pretext al Moscovei pentru a opri livrările de gaze.
Noua conductă, Nord Stream 2, a fost finalizată, dar nu a primit autorizația din partea Germaniei pentru a începe operațiunile comerciale. Decizia Germaniei a venit cu câteva zile înainte ca Rusia să înceapă agresiunea împotriva Ucrainei.
Autoritățile daneze au cerut ca, în contextul acestor scurgeri, nivelul de pregătire al țării pentru o eventuală criză energetică să fie ridicat.
„Astfel de avarii ale conductelor de gaze se întâmplă extrem de rar… Dorim să asigurăm o monitorizare atentă a infrastructurii critice a Danemarcei pentru a consolida securitatea aprovizionării în viitor”, a declarat șeful agenției daneze pentru energie, Kristoffer Bottzauw.
Navele își pot pierde flotabilitatea dacă intră în zonă și ar putea exista riscul unor explozii, a informat agenția daneză pentru energie, adăugând că nu există riscuri de securitate asociate cu scurgerea în afara zonei de excludere.