Regatul Suediei a ridicat nivelul de amenințare teroristă de la nivelul 3 – „amenințare ridicată”, la nivelul 4 – „amenințare mare”, pe o scară de cinci niveluri. Ministerul de Externe avertizează cetățenii români care vor tranziteze sau intenționează să se deplaseze în Regatul Suediei să evite pentru o perioadă această țară, sau să evite locurile aglomerate, cum ar fi spațiile publice notorii, evenimentele spontane sau organizate, sportive sau culturale, adică meciuri sau concerte.
Deși nici autoritățile de la Stockholm, nici cele de la București nu au punctat sursa amenințărilor, este foarte posibil ca alerta teroristă să aibă legătură cu evenimentele recente, în care cetățeni suedezi de diferite naționalități, religii sau culte să fi iritat comunitățile tradițional ostile prin acte fără precedent.
În numele libertății de exprimare, articol „sacrosanct” în Constituția Suediei, cetățeni suedezi au cerut și primit de la autoritățile locale permisiunea de a arde în public pagini din Biblie, Coran sau fragmente din Tora.
Totul a început cu incendierea unor pagini din Coran în fața unei moschei din Capitala Suediei, în prima zi a sărbătorii musulmane Eid al-Adha, fără incidente, la o ”adunare” autorizată de poliţie. Arderea Coranului a declanşat reacţii dure la nivel internaţional, politic şi religios, inclusiv indignarea Papei Francisc, care s-a arătat dezgustat de arderea Coranului
”Orice carte considerată sfântă prin autorii săi trebuie să fie respectată, din respect faţă de cei care cred în ea (…) Sunt indignat şi dezgustat de aceste acţiuni”, a declarat Suveranul Pontif ziarului Al Ittihad din Emiratele Arabe Unite.
Guvernul suedez a denunţat, la rândul său, un act ”islamofob”, dar a subliniat că acest incident se înscrie în cadrul libertăţii de exprimare, protejată de Constitiuţie. Acest episod ar putea reaprinde tensiuni religioase, cu urmări nebănuite, au apreciat în acel moment analiștii din Stockholm, iar ridicarea nivelului de alertă teroristă de joi confirmă cele mai rele scenarii.
Decizia a fost luată pe fondul identificării unor riscuri privind potențiale atacuri teroriste și are la bază o evaluare strategică, potrivit căreia amenințarea va persista pe o perioadă mai lungă de timp, apreciază MAE
Reamintim că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm: +468205674, +468209927, +4684113181, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatori în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei: +46736985463. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc în străinătate consultarea paginilor web www.yr.no, www.varsom.no/en, www.meteoalarm.org, https://stockholm.mae.ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.