Suedia și Finlanda și-au depus miercuri, împreună, candidaturile pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică (NATO).
Cele două state nordice renunță, prin acest gest, la politica lor de nealiniere.
Parlamentul finlandez a aprobat cu peste 95% din voturi aderarea țării la NATO, iar autoritățile de la Helsinki și Stockholm au decis să își depună împreună candidaturile.
Ceremonia de depunere a cererilor a avut loc la sediul NATO de la Bruxelles, potrivit Digi24.
Cererile au fost depuse de către ambasadorii celor două țări la NATO, în prezența secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg.
„Acesta este un moment istoric, un moment istoric pentru securitatea noastră. Sperăm să finalizăm rapid procesul de aderare”, a declarat Stoltenberg.
Ambele țări doresc să se alăture alianței militare după ce asaltul Rusiei asupra Ucrainei a stârnit noi îngrijorări în materie de securitate în întreaga regiune.
SUA și alți lideri NATO și-au exprimat sprijinul pentru aderarea Finlandei și Suediei la alianța militară. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite vor „sprijini cu fermitate” cererile lor de aderare la NATO.
Atât Finlanda, cât și Suedia îndeplinesc deja multe dintre cerințele pentru a deveni membre NATO, printre care se numără: existența unui sistem politic democratic funcțional bazat pe o economie de piață; tratarea echitabilă a populațiilor minoritare; angajamentul de a rezolva conflictele pe cale pașnică; capacitatea și dorința de a aduce o contribuție militară la operațiunile NATO; și angajamentul de a avea relații și instituții civilo-militare democratice.
Turcia, a cărei ratificare este imperativă ca şi în cazul celorlalte 30 de state membre NATO, şi-a reafirmat luni ostilitatea faţă de aderarea Suediei şi Finlandei, în pofida discuţiilor diplomatice din acest weekend.
Ankara „nu va ceda”, a spus preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, acuzând Suedia că este „o pepinieră a organizaţiilor teroriste” şi reproşându-i că a adoptat sancţiuni împotriva ţării sale.
Liderul de la Ankara acuză prezenţa unor „organizaţii teroriste” în cele două ţări scandinave, cu referire la grupuri disidente turce şi la organizaţii separatiste kurde.
„Urmărim evoluţiile referitoare la Suedia şi Finlanda, dar nu avem o viziune favorabilă”, a afirmat Recep Tayyip Erdogan, într-o conferinţă de presă organizată la Istanbul, subliniind că a fost o greşeală admiterea Greciei în NATO în trecut.
Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen