Prima pagină » Știri externe » Suedia vrea ca Ungaria să fie obligată să accepte extracomunitari

Suedia vrea ca Ungaria să fie obligată să accepte extracomunitari

Suedia vrea ca Ungaria să fie obligată să accepte extracomunitari
Mai multe pe gandul.info

În urmă cu câteva săptămâni, Suedia, Danemarca și Finlanda au sesizat Comisia Europeană, argumentând că Guvernul Viktor Orban nu respectă Acordul Dublin, care prevede că imigranții extracomunitari trebuie să solicite azil în primul stat membru UE în care ajung.

Comisarul UE pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a răspuns favorabil sesizării, indicând că Ungaria trebuie să respecte reglementările comunitare, informează site-ul postului Sveriges Radio.

„Răspunsul înseamnă foarte mult. Comisia Europeană este gardianul tratatelor UE. Deciziile luate trebuie aplicate. Comisia Europeană trebuie să se asigure că statele membre respectă reglementările comunitare”, a reacționat Morgan Johansson, ministrul suedez al Justiției și Imigrației.

Potrivit lui Morgan Johansson, circa 1.000 de extracomunitari ajunși în Suedia după ce au intrat în spațiul UE prin Ungaria trebuie retrimiși pe teritoriul ungar pentru procesarea cererilor de azil.

Johansson a atras atenția că, în cazul în care Ungaria nu se va conforma, Suedia ar putea sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), relatează Sveriges Radio și EUObserver.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiați extracomunitari ajunși în spațiul UE. România, Cehia, Slovacia și Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranților conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiați.

Guvernul Viktor Orban a luat măsuri dure pentru limitarea venirii extracomunitarilor, construind garduri la frontierele cu Serbia și Croația. Guvernul Viktor Orban se opune vehement venirii imigranților extracomunitari în Uniunea Europeană, argumentând că persoanele din Orientul Mijlociu și Africa prezintă riscuri de securitate. Orban vrea să modifice Constituția Ungariei pentru a nu permite acceptarea refugiaților distribuiți prin sistemul cotelor impus de Uniunea Europeană. Referendumul organizat de Ungaria pe această temă a respins schema UE de relocare a refugiaților, dar nu a fost validat din cauza prezenței slabe la vot.