Înainte ca rochia albastră cu dungi negre, despre care creatorii ei spuneau că era de fapt albă cu dungi argintii, să își aibă „minutul” ei de celebritate pe internet, la începutul anului 2015, o altă rochie albastră a făcut istorie în presa internațională, relatează 20minutes.fr. Se întâmpla în 1998, atunci când a izbucnit scandalul „Monicagate”, după dezvăluirea unei aventuri sexuale a lui Bill Clinton, pe atunci președinte al Statelor Unite, cu o tânără stagiară de la Casa Albă, Monica Lewinsky.
Un muzeu din Las Vegas a oferit 1 milion de dolari pentru acea rochie pătată cu ADN-ul președintelui, devenită în epocă o probă crucială folosită de procuratură pentru a dovedi existența acelei relații, pe care Bill Clinton o negase cu vehemență, precizează New York Daily News.
Celebra rochie a Monicăi Lewinsky este dorită de Las Vegas Erotic Heritage Museum, care dorește să o includă într-o expoziție despre „relațiile private ale persoanelor aflate la putere”, a precizat Victoria Hartmann, directorul executiv al instituției muzeale. Muzeul din Las Vegas și-ar dori să expună acel obiect vestimentar alături de alte „obiecte de natură intimă”, care au aparținut lui Gennifer Flowers, o actriță care a afirmat că ar fi întreținut și ea relații intime cu Bill Clinton.
Anul trecut, același muzeu dedicat erotismului, oferise deja 250.000 de dolari pentru rochia fostei stagiare de la Casa Albă, ajunsă între timp la vârsta de 41 de ani. Oferta i-a fost făcută la scurt timp după apariția în revista Vanity Fair a unui editorial scris de Monica Lewinsky, în care ea spunea că dorește, simbolic, „să îngroape rochia albastră”.
Monica Lewinsky avea vârsta de 22 de ani atunci când a început acea aventură cu Bill Clinton, deși acesta era căsătorit cu Hillary Clinton și locuia la Casa Albă. Presa a aflat despre acea aventură în 1998. Lewinsky afirmă că a întreținut nouă raporturi sexuale cu Bill Clinton între anii 1995 și 1997. Inițial, Bill Clinton a declarat sub jurământ că acea acuzație era falsă. Monica Lewinky a spus că raporturile cu fostul președinte, pe atunci în vârstă de 49 de ani, a implicat acte de sex oral, însă nu și penetrare vaginală. Ea a păstrat o rochie albastră, care era pătată cu sperma președintelui Clinton.
În iulie 1998, Lewinsky a predat acea rochie – pe care refuzase să o spele – judecătorului federal Kenneth Starr, după ce a semnat un acord care îi garanta imunitate în fața legii. Pe 3 august, autoritățile au recoltat probe de sânge de la Bill Clinton. După 14 zile, FBI a anunțat că Bill Clinton era aceeași persoană cu bărbatul căruia îi aparținea pata de spermă de pe acea rochie „într-un grad rezonabil de certitudine științifică”. Bill Clinton a recunoscut ulterior, într-o declarație video înregistrată, prezentată în fața unor jurați, că a întreținut „o relație fizică nepotrivită” cu Monica Lewinsky. Apoi, el a recunoscut acea relație și într-un interviu televizat.
Bill Clinton a fost suspendat ulterior de Camera Reprezentanților, însă a fost achitat de Senatul american, în decembrie 1998.
Bill și Hillary Clinton – care a anunțat recent că va candida la rândul ei la președinția Statelor Unite – au decis să treacă peste acel episod de infidelitate și să rămână împreună.