Prima pagină » Știri externe » Suma uriașă cu care Obama vrea ca SUA să finanțeze lupta împotriva virusului Zika

Suma uriașă cu care Obama vrea ca SUA să finanțeze lupta împotriva virusului Zika

Suma uriașă cu care Obama vrea ca SUA să finanțeze lupta împotriva virusului Zika
Suma uriașă cu care Obama vrea ca SUA să finanțeze lupta împotriva virusului Zika

Casa Albă a anunțat că banii vor fi folosiți pentru a extinde programele de control asupra țânțarilor, pentru crearea mai rapidă a unui vaccin, pentru dezvoltarea testelor de stabilire a diagnosticului și o mai bună susținere a femeilor însărcinate care obțin venituri mici.

„Ceea ce știm este că se pare că este un risc destul de mare pentru femeile însărcinate și pentru cele care doresc să aibă un copil”, a spus Obama într-un interviu publicat luni pe site-ul CBS News.

Casa Albă a avertizat că pe măsură ce primăvara și vara se apropie, Statele Unite trebuie să se pregătească să combată transmiterea locală a virusului.

Cu toate acestea, Obama a adăugat că „nu ar trebui să existe o panică vizavi de acest lucru”.

Până în prezent, virusul Zika nu a fost transmis de țânțari pe teritoriul Statelor Unite, însă unii americani s-au întors acasă infectați cu acest virus din America de Sud, Centrală, Insulele Caraibe și Isulele din Oceanul Pacific.

Experții medicali sunt preocupați că virusul Zika se transmite foarte rapid și pe distanțe mari, consecințele fiind devastatoare. OMS avertiza acum două săptămâni că virusul Zika, transmis în principal de țânțari, se propagă „în mod exploziv” în America de Sud, unde în 2016 ar putea fi trei-patru milioane de cazuri.
De la depistarea bolii pentru prima dată, în mai 2015, în Brazilia, virusul s-a răspândit în peste 20 de țări, printre care se numără Brazilia, Columbia, Bolivia, Paraguay, Columbia, Mexic și Venezuela.

Organizația Panamericană pentru Sănătate (PAHO) a lansat un apel internațional la lupta pentru combaterea virusului, în cadrul unei reuniuni cu reprezentanți din domeniul sănătății din 13 state latino-americane, care a avut loc săptămâna trecută în Uruguay.

„Estimăm că vom avea nevoie de aproximativ 8,5 milioane de dolari pentru a le ajuta în mod corespunzător pe statele noastre membre să răspundă (n.r. acestei provocări)”, a declarat, miercuri, Carissa Etienne, directorul organizației. „Cerem guvernelor, fundațiilor și altor donatori să ne ajute cu bani”, a continuat aceasta.
Organizația a cheltuit până în prezent peste 800.000 de dolari, a mai precizat ea.

Autor

Citește și