Prima pagină » Știri externe » SUMMIT CPE. Avioanele NATO vor proteja spațiul aerian al Republicii Moldova

SUMMIT CPE. Avioanele NATO vor proteja spațiul aerian al Republicii Moldova

SUMMIT CPE. Avioanele NATO vor proteja spațiul aerian al Republicii Moldova

În calitate de gazdă a reuniunii Comunității Politice Europene, Republica Moldova devine epicentrul dialogului la nivel internațional, iar atenția întregii lumi va fi concentrată azi, 1 iunie, asupra Chișinăului.

Dată fiind importanța acestui eveniment, la care sunt așteptați mari lideri europeni, și măsurile de securitate sunt unele speciale.

Avioanele SUA, pe cerul Moldovei

Astfel, pe durata summitului Comunității Politice Europene, spațiul aerian al Republicii Moldova va fi protejat de NATO, a transmis Alianța Nord-Alantică într-un comunicat de presă.

NATO și-a luat angajamentul să monitorizeze și să protejeze cerul Moldovei atât timp cât liderii europeni se vor afla la Bolboaca, unde participă la reuniunea CPE.

Gestul se vrea a fi un mesaj direct adresat Rusiei: NATO este aici, în regiune, gata să sprijine ambele țări, atât Ucraina, cât și Republica Moldova.

Întâlnirea liderilor de stat și de guverne din Europa are loc la doar 20 de kilometri de teritoriul ucrainean, iar securizarea spațiului aerian al Republicii Moldova reprezintă o provocare chiar și pentru NATO.

NATO AWACS pot detecta avioane, rachete și drone la sute de kilometri distanță, ceea ce le face o importantă capacitate de avertizare timpurie”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Avioanele de supraveghere ale Sistemului NATO de avertizare și control aerian (AWACS) vor supraveghea cerul Republicii Moldova până vineri, 2 iunie, a anunțat Alianța Nord-Atlantică. Astfel, la granița de vest va patrula un avion american de tip Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk.

Zelenski și alți lideri europeni, la Bolboaca, în Moldova

Cea de-a doua reuniune a Comunităţii politice europene are loc astăzi, 1 iunie, în localitatea Bulboaca, din Republica Moldova. CPE este o platformă nouă de coordonare politică ce îşi propune să promoveze dialogul politic şi cooperarea în vederea abordării chestiunilor de interes comun şi să consolideze securitatea, stabilitatea şi prosperitatea continentului european.

La eveniment vor lua parte 47 de şefi de stat şi de guverne din UE, Albania, Andorra, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Islanda, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, San Marino, Serbia, Elveţia, Turcia, Ucraina și Regatul Unit.

Situaţia din Ucraina, dar şi problemele legate de energie, securitate şi interconectivitate se vor afla pe agenda de discuţii a Summitului Comunităţii Politice Europene.

Astăzi este o zi importantă pentru ţara mea şi pentru Europa. Abia aştept să găzduiesc preşedinţii şi premierii statelor din comunitatea politică europeană.

Avem multe subiecte pe care trebuie să le discutăm. Desigur că vom vorbi despre situaţia din Ucraina, restaurarea păcii pe continent se află pe agenda noastră. Trebuie să reconfirmăm susţinerea faţă de Ucraina în rezistenţa sa în faţa agresiunii ruse”, a spus Maia Sandu.

Potrivit acesteia, în cadrul întâlnirilor bilaterale va discuta şi despre aderarea Republicii Moldova la UE.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele