La summitul NATO din Lituania, Statele Unite ale Americii şi Germania vor bloca discuţiile privind fixarea unui termen clar de admitere a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.
Informația a fost furnizată, din surse credibile, de publicația germană Tagesspiegel.
„Nu este momentul potrivit pentru invitarea Ucrainei să devină membră a NATO, pentru paşi concreţi în sensul apartenenţei ţării la NATO. Din acest punct de vedere, nu există niciun consens la nivelul aliaţilor”, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial de la Berlin.
La Vilnius, Germania va pleda pentru menţinerea asistenţei militare pentru Ucraina, în contextul invaziei militare ruse.
Și revista Bild, citând surse oficiale, a anunțat că Germania şi Statele Unite vor bloca, în Lituania, orice discuție privind stabilirea unor perspective clare de admitere a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.
„Nu cred că există unanimitate în NATO asupra oportunităţii aducerii sau nu a Ucrainei în NATO acum, în acest momentul, în mijlocul unui război.
Spre exemplu, dacă aţi şti acest lucru, de fapt îl cunoaşteţi, noi avem angajamentul de a apăra fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO. Este un angajament asumat, indiferent de situaţie. Iar dacă războiul continuă, atunci am fi cu toţii în război cu Rusia.
Cred că trebuie să stabilim un parcurs raţional pentru ca Ucraina să se califice să devină membru NATO”, a declarat preşedintele SUA, Joe Biden, într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.
Eventuala admitere a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică ar genera efecte „negative” pentru securitatea Europei, iar Rusia va avea o reacţie „fermă”, a avertizat Kremlinul luni, 10 iulie, înaintea summitului NATO.
Administraţia de la Kiev insistă pentru primirea unui semnal clar privind admiterea Ucrainei în NATO cu ocazia summitului din Lituania.
Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite şi Germania, au semnalat că Ucraina nu va putea deveni membră a NATO cât timp este în curs conflictul militar cu Rusia.
Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a insistat că Ucraina trebuie să primească o perspectivă clară de aderare: „Ucraina în NATO ar însemna un element central în arhitectura de securitate a Europei”.
„Ar fi consecinţe foarte negative pentru întreaga arhitectură de securitate a Europei, care este deja jumătate distrusă, şi ar fi un pericol absolut şi o ameninţare pentru ţara noastră. Un astfel de pas ar necesita o reacţie dură şi fermă din partea Rusiei”, a comentat, scurt, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a respins sugestiile preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, privind condiţionarea admiterii Suediei în NATO de avansarea procesului integrării Turciei în Uniunea Europeană.
Erdogan a părut să condiţioneze ratificarea admiterii Suediei în NATO de relansarea negocierilor privind integrarea Turciei în Uniunea Europeană. „Turcia a aşteptat la poarta Uniunii Europene de peste 50 de ani, iar acum aproape toate statele NATO sunt membre ale Uniunii Europene.
Adresez un apel ţărilor care au ţinut Turcia să aştepte la porţile UE peste 50 de ani – deschideţi drumul pentru admiterea Turciei în UE!
Când veţi deschide drumul admiterii Turciei în UE, vom deschide drumul admiterii Suediei în NATO, aşa cum am făcut cu Finlanda”, a afirmat Erdogan.
Cancelarul Olaf Scholz a respins forma de șantaj încercată de Erdogan: „Eu nu cred că cele două teme trebuie înţelese împreună. Sper că se va reuşi în curând ca Suedia să devină membră a NATO”.
Turcia şi Ungaria nu au ratificat încă tratatul privind admiterea Suediei în NATO.
Administraţia de la Ankara este nemulţumită că Suedia le oferă azil unor membri ai grupurilor separatiste kurde, iar Ungaria denunţă criticile frecvente ale Guvernului de la Stockholm privind situaţia politică de la Budapesta.