Vineri a început summit-ul Comunității Națiunilor (Commonwealth), o organizație internațională de state care au aparținut Imperiului Britanic.
Reuniunea șefilor de stat și de Guvern are loc anul acesta în Samoa, iar Regele Charles a deschis summit-ul cu un discurs în care a recunoscut și părțile mai puțin fericite ale istoriei. Monarhul a spus că organizația ar trebui să-și recunoască „istoria dureroasă” și a făcut apel la „remedierea inegalităților care persistă”, arată CNN.
„Înțeleg, ascultând oamenii din Commonwealth, cum cele mai dureroase aspecte ale trecutului nostru continuă să aibă ecou. Prin urmare, este vital să înțelegem istoria noastră, pentru a ne ghida să facem alegerile corecte în viitor. În timp ce privim în jurul lumii și luăm în considerare numeroasele provocări profund îngrijorătoare, să alegem în cadrul familiei noastre din Commonwealth limba comunității și a respectului și să respingem limbajul diviziunii”, a spus Charles în primul său discurs în calitate de șef al Commonwealth-ului.
Discursul regelui vine după ce, zilele trecute, mai multe voci la nivelul organizației au propus ca Marea Britanie să plătească despăgubiri pentru trecutul său colonial. Deși nu a făcut referire directă la sclavie, Charles a îndemnat la găsirea unor soluții pentru inegalitățile economico-sociale actuale.
„Nimeni dintre noi nu poate schimba trecutul, dar ne putem angaja din toată inima să-i învățăm lecțiile și să găsim modalități creative de a corecta inegalitățile care persistă”, a spus el.
Summit-ul are loc la fiecare doi ani și reunește delegații din cele 56 de state membre care încearcă să abordeze unele dintre cele mai presante probleme ale lumii, cum ar fi schimbările climatice, oportunitățile pentru tineri și promovarea unei economii incluzive și durabile, notează sursa citată.
Charles s-a adresat vineri liderilor Commonwealth, miniștrilor de Externe și demnitarilor în timpul ceremoniei de bun venit.
Potrivit BBC, diplomații ar urma să includă în comunicatul oficial al summit-ului că se impune o „conversație semnificativă, sinceră și respectuoasă” legată de trecutul colonial.
În ultimii ani, monarhia britanică a adoptat un ton mai conciliant atunci când abordează ororile sclaviei transatlantice. În noiembrie anul trecut, în Kenya, în prima sa călătorie într-o națiune din Commonwealth în calitate de șef al organizației, Charles a spus că „greșelile din trecut sunt cauza celei mai mari dureri și a celui mai profund regret” pentru monarhia britanică.
Regele Charles, vizită în Samoa. Monarhul primește un titlu onorific
Sursa foto: Profimedia