SUMMITUL Comunității Politice Europene | Liderii vor o Europă rezilientă, cu orientare geostrategică /Michel: Vom continua asistența pentru Ucraina
Europa trebuie să devină ”mai rezilientă” și ”mai prosperă”, cu o direcție ”geostrategică” mai relevantă, au stabilit liderii care au participat la reuniunea Comunității Politice Europene (CPE), pledând pentru continuarea asistenței pentru Ucraina, pentru acțiuni comune de garantare a securității energetice, pentru atenuarea efectelor modificărilor climatice și contracararea amenințărilor hibride.
”Construind pe baza progreselor înregistrate la precedentele reuniuni ale Comunității Politice Europene, liderii au discutat despre modalități de a face Europa mai rezilientă și mai prosperă, cu o abordare geostrategică”, arată un comunicat al Consiliului Uniunii Europene.
”Pandemia Covid-19, schimbările climatice, securitatea energetică, amenințările cibernetice și hibride și, peste toate, războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Aceste provocări sunt prea mari pentru a fi abordate unilateral de fiecare națiune. De aceea, acum mai mult ca niciodată, trebuie să le contracarăm împreună, printr-o abordare strategică”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.
La reuniunea din orașul spaniol Granada au participat 44 de lideri de state, din cele 27 de țări ale Uniunii Europene și din Albania, Andora, Armenia, Bosnia-Herțegovina, Elveția, Georgia, Islanda, Kosovo, Liechtenstein, Marea Britanie, Republica Moldova, Monaco, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, San Marino, Serbia și Ucraina. De asemenea, au fost prezenți lideri ai principalelor instituții ale Uniunii Europene.
Charles Michel a dat asigurări că Uniunea Europeană va continua asistența militară, financiară și umanitară pentru Ucraina, în contextul invaziei militare ruse. ”Uniunea Europeană a mobilizat deja 82 de miliarde de euro pentru susținerea Ucrainei și pregătim un pachet suplimentar substanțial pentru a ajuta Ucraina. Vom continua și exercitarea de presiuni asupra Rusiei pentru a opri acest război”, a subliniat președintele Consiliului European.
Charles Michel pledează pentru consolidarea suveranității energetice a Europei
”De la începutul războiului, Kremlinul ne-a amenințat pe mulți dintre noi cu șantaj în materie de energie. Acest lucru arată clar necesitatea intensificării cooperării pe întregul continent. În Uniunea Europeană, triplăm capacitățile de energii regenerabile și dublăm eficiența energetică. Intenționăm să continuăm consolidarea suveranității energetice”, a insistat Charles Michel.
Președintele Consiliului European a subliniat că noua Comunitate Politică Europeană ar trebui să joace un rol important în oprirea conflictelor militare, în Caucazul de Sud și între Serbia și Kosovo. ”Lumea urmărește situația de pe continentul european, iar unii speră că vom eșua. Dar mulți alții speră că vom reuși. Cetățenii noștri vor să avem un rol de lider, să fim o forță pentru schimbare și îmbunătățirea nivelului de trai. Este responsabilitatea noastră, ca lideri, să arătăm că putem colabora pentru asigurarea păcii și securității, pentru a le îmbunătăți standardele de trai, pentru a apropia cele patru colțuri ale continentului. Cred că această Comunitate Politică este și o viziune asupra viitorului, o viziune a unei Europe unite, în pace, stabilă și prosperă”, a subliniat Charles Michel.
Emmanuel Macron insistă pentru continuarea asistenței militare pentru Ucraina
Cu ocazia summitului, președintele Franței, Emmanuel Macron, a pledat pentru continuarea asistenței militare destinate Ucrainei.
Europa trebuie să rămână mobilizată, ”nu avem dreptul să obosim”, a afirmat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Monde.
Volodimir Zelenski: Criza politică din SUA este ”periculoasă” pentru Ucraina
Președintele Volodimir Zelenski s-a declarat îngrijorat de criza politică din SUA, care are ca efect blocarea procedurilor de aprobare a noilor fonduri pentru Ucraina.
”Este o situație periculoasă pentru Ucraina, dar suntem pregătiți să o înfruntăm. Dispunem încă de sprijinul ambelor partide din SUA și sperăm că Statele Unite și Europa vor fi din nou de partea Ucrainei”, a declarat Zelenski, într-un interviu acordat Agenției France-Presse.
”Statele Unite intră într-o perioadă electorală dificilă. Sunt voci discordante, iar anumite luări de poziție sunt foarte ciudate”, afirmase anterior Zelenski, la începutul summitului Comunității Politice Europene.
”Noi contăm pe asistență militară suplimentară din partea Uniunii Europene și a statelor membre, inclusiv pe sprijin stabil prin intermediul Instrumentului European pentru Pace. Sunt recunoscător pentru susținerea puternică și pe termen lung a Uniunii Europene și a statelor membre”, a subliniat Zelenski.
Olaf Scholz vrea evitarea escaladării conflictului cu Rusia
Volodimir Zelenski a anunțat, la summit, că Germania intenționează să furnizeze Ucrainei un nou sistem antiaerian Patriot. ”Germania pregătește livrarea unui nou sistem Patriot Ucrainei, pentru perioada iernii”, a afirmat Zelenski, după o întrevedere cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.
Cancelarul Scholz i-a justificat președintelui Ucrainei refuzul Berlinului de a furniza rachete de croazieră Taurus. ”Trebuie să ținem cont de prevederile Constituției noastre și de opțiunile pe care le avem. Acest lucru include asigurarea faptului că nu va exista o escaladare a conflictului și că Germania nu devine parte în conflict”, a declarat Olaf Scholz, potrivit site-ului Tagesschau.de.
Josep Borrell: Uniunea Europeană nu poate înlocui asistența furnizată de SUA
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, a admis, la reuniunea din Spania, că Uniunea Europeană nu va putea înlocui finanțarea oferită de Washington Kievului. ”În mod evident, Europa nu poate înlocui Statele Unite”, a declarat Borrell, subliniind însă că Bruxellesul analizează posibilitatea creării unui fond special, în valoare de 20 de miliarde de euro, pentru finanțarea armatei ucrainene în următorii patru ani.
Însă Pedro Sanchez, premierul în funcție al Spaniei, țară care exercită Președinția semestrială a Consiliului UE, a dat asigurări că statele europene vor continua asistența pentru Ucraina, în eforturile de respingere a invaziei militare ruse. ”Toți europenii vor susține Ucraina până la obținerea unei păci corecte”, a subliniat Sanchez. Totuși, națiuni precum Ungaria și Slovacia ar putea bloca eforturile de continuare a sprijinului pentru Ucraina.
Vladimir Putin este convins că forțele militare din Ucraina nu vor rezista fără armament occidental
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat joi, în contextul crizei politice de la Washington, că Ucraina nu ar rezista mai mult de o săptămână fără armament occidental.
”Stocurile de armament ale forțelor ucrainene sunt epuizate și nu vor putea rezista mai mult de o săptămână. Și se epuizează și cele ale Europei!”, a afirmat Vladimir Putin într-un discurs rostit la Forumul Internațional Valdai. De altfel, liderul de la Kremlin a acuzat națiunile occidentale că încearcă să creeze ”o nouă Cortină de Fier” în relația cu Rusia.
Foto: Profimedia
Citește și: