Summitul de securitate IT al lui Obama, fără șefii Google, Yahoo și Facebook
Președintele și directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, directorul general al Yahoo, Marissa Mayer, și șefii Google, Larry Page and Eric Schmidt, au fost invitați dar nu vor fi prezenți la conferința de la Stanford University, potrivit companiilor, transmite Bloomberg.
Șeful Apple, Tim Cook, intenționează să participe la evenimentul la care Obama urmează să susțină un discurs major și să patroneze un prânz privat.
Industria tehnologică a fost o sursă vitală de sprijin politic, contribuții de campanie și asistență în dezvoltarea unor tactici high-tech pentru Obama, atunci când a câștigat președinția în 2008 și 2012. Relațiile sale cu sectorul IT s-au întăutățit între timp, companiile intrând în conflict cu administrația Obama din cauza spionajului guvernamental și a dorinței de a preoteja drepturile utilizatorilor și clienților la viața privată.
Yahoo, Facebook, Google, precum și Microsoft au anunțat că vor fi reprezentate la eveniment de directorii pentru securitate informațională.
Un oficial al Casei Albe a spus că administrația Obama este mulțumită de participarea reprezentanților industriei tehnologice la summit.
Summitul face parte dintr-o nouă campanie de combatere a hackerilor, iar discuțiile se vor concentra pe creșterea colaborării între companii și agenții, îmbunătățirea securității cibernetice pentru protejarea consumatorilor și securizarea mai bună a sistemelor de procesare a plăților.
Yahoo, Facebook și Google sunt încă deranjare de amploarea activităților de spionaj ale Agenției Naționale de Securitate (NSA), dezvăluite de Edward Snowden în 2013, și încearcă să își asigure utilizatorii că produsele lor sunt sigure și că nu furnizează în mod voit date guvernului.
În acest context, Apple și Google au început să ofere smartphone-uri care criptează automat datele, pentru a proteja fotografiile, documentele și listele de contact de spionajul guvernamental sau de hackeri. Pe de altă parte, autoritățile guvernamentale au încercat să convingă companiile să le pună la dispoziție date, în cadrul investigațiilor.
Casa Albă nu a inclus aceste probleme pe lista de subiecte a summitului.